06.08.2018, kello 11.39

Tuulivoimatulvan siivittämänä

Ruotsi 2030 -tavoitteeseen lähiaikoina

Ruotsalaiset energiayhtiöt ovat rakentaneet tuulivoimaa siihen tahtiin, että näillä näkymin Ruotsi saavuttaa vuoden 2030 uusiutuvan energian tavoitteensa teoriassa jo kuluvan vuoden loppupuolella. Käytännössä mentäneen kuitenkin vuoteen 2021, ennen kuin luvattu tuulisähkömäärä toteutuu.

Ruotsin tuulivoimayhdistyksen mukaan joulukuuhun mennessä maahan on rakennettu 3 681 tuulivoimalaa. Vuoden jälkipuoliskon investointipäätökset mukaan lukien se tarkoittaa, että kapasiteettia on riittävästi tuottamaan tuulivoimalla 18 TWh sähköä, jonka Ruotsi on sitoutunut täyttämään ensi vuosikymmenen loppuun mennessä.

Pienen osan uusista tuulivoimaloista rakentaa Norja, jonka kanssa Ruotsi jakaa uusiutuvan energian sertifikaattimarkkinan.

Huolta hankkeiden elinkelpoisuudesta

Uusien voimaloiden ja investointipäätösten tulva on aiheuttanut huolta perinteisissä energiayhtiöissä, jotka ovat luottaneet tukiin tehdäkseen omista hankkeistaan elinkelpoisia. Voimalatulvan myötä sertifikaattimarkkinan sähkön hintaodotus vuodelle 2021 on 70 prosenttia alempi kuin vuodelle 2020.

Tuulivoimayhdistyksen edustaja Mattias Wondollek toteaakin olevan tärkeää, että poliitikot näyttävät kiinnostusta myös entisiä investointeja kohtaan, jotta Ruotsi säilyisi mieluummin houkuttelevana investointikohteena kuin korkean poliittisen riskin maana. Tuulimalobbyn mukaan tämä toteutetaan parhaiten asettamalla määrään perustuva pysäytyssääntö. Käytännössä se tarkoittaisi, että kun 2030 tavoite on saavutettu, uudet investoijat eivät saisi enää tukia.

Tämän vuoden toistaiseksi viimeisimmät investointipäätökset ovat kattaneet 840 MW, ja joulukuuhun mennessä Ruotsin tuulivoiman kokonaiskapasiteetti nousee kaikkiaan 7 506 MW:iin. Suurin osa uudesta kapasiteetista rakennetaan maalle.

Lähde: Svensk Vindenergi/ energyvoice.com

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit