13.10.2015, kello 13.30

Valtio edistää avokätisesti uusiutuvaa ja älyverkkoja

Ruotsi aikoo olla ensimmäisiä hiilivapaita maita

Ruotsin hallitus on ilmoittanut myöntävänsä 620 miljoonaa euroa uusiutuvan energian ja älykkään energiateknologian investointien edistämiseen. Tavoitteena on hillitä ilmastonmuutosta ja päästä eroon fossiilisista polttoaineista.

Pääministeri Stefan Löfvenin mukaan Ruotsi aikoo olla ensimmäisiä hiilivapaita valtioita maailmassa.

Tarkoitus on panostaa ennen kaikkea älykkäisiin puhtaisiin teknologioihin, kuten energian varastointiin, verkkoihin ja älykkääseen liikenteeseen. Vähäpäästöisille autoille suunnataan tukia.

Ruotsi aikoo myös terävöittää energia- ja ilmastopolitiikkaansa muun muassa kohentamalla asuinrakennusten energiatehokkuutta.

Kohti 100-prosenttista uusiutuvaa tuotantoa

Osa Ruotsin määrätietoista ilmastopolitiikkaa on uusiutuvan energian, erityisesti vesi- mutta myös aurinko- ja tuulivoimateknologioiden edistäminen ja niiden integraatio.

Vuosina 2017- 2019 myönnetään runsaat 66 miljoonaa euroa aurinkoenergian kehittämiseen. Tuulivoimaa on tulossa lisää 144 MW, kun Västernorrlandissa sijaitseva uusi Sidensjön tuulipuisto saadaan kytketyksi kantaverkkoon.

Ja ikääntyviä ydinvoimaloita ryhdytään ajamaan alas, kun sähkön heikko kysyntä ja ydinvoimaan kohdistuva verotus vievät pohjaa kannattavalta tuotannolta.

– Olemme ensimmäinen sukupolvi, joka lopettaa köyhyyden ja viimeinen sukupolvi, joka pysäyttää ilmastonmuutoksen, pääministeri Löfven sanoo. Jos eurooppalainen regulaatio ei mene tarpeeksi pitkälle, Ruotsi näyttää tietä, hän jatkaa.

Pääministerin pääneuvonantaja Johan Rockström lisää, että nyt on tilaisuus tehdä suunnanmuutos tielle, jossa voimme tuottaa hyvinvointia kaikille – ei planeettamme kustannuksella vaan yhteistyössä sen kanssa.

Lähde: Bloomberg Business

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit