14.08.2015, kello 13.33

Vesivarastojen täyttöaste yli 90 prosenttia

Ruotsi uumoilee uutta vesivoimaennätystä

Ruotsin järvissä ja joissa piisaa tällä hetkellä vettä. Myöhään alkaneet, mutta pitkään jatkuneet lumien sulamisvirtaukset ja kesän runsaat sateet ovat täyttäneet vesivarastot niin, että niiden täyttöaste on jo yli 90 prosenttia.

Korkeampi täyttöaste tähän aikaan vuodesta on ollut vain kaksi kertaa aiemmin vuoden 1950 jälkeen. Svensk Energin markkina-analyytikko Magnus Thorstensson arveleekin, että Ruotsi on menossa kohti uutta vesivoimaennätystä.

– Viimeisen viikon aikana täyttöaste nousi 89,7 prosentista 90,4 prosenttiin. Se tarkoittaa, että lumien sulamishuippuakaan ei ole vielä saavutettu, vaikka täyttöastetta kuvaava käyrä alkoikin jo taipua, Thorstensson sanoo.

Tämä noteeraus on Thorstenssonin mukaan 14. korkein verrattuna vastaaviin ajanjaksoihin vuodesta 1950 lähtien. Viime viikko poikkesi hieman trendistä, kun useimpien jokien vesistöissä pinnat laskivat. Luulaja-joen vesistössä pinnannousu jatkoi kuitenkin kasvuaan, ja koska vesistö on niin suuri, kompensoi se muiden laskua.

Hyvän vesitilanteen ansiosta Ruotsin kuluvan vuoden vesivoimatuotanto on ollut korkealla - tähän mennessä 46,2 TWh. Se on vain 1 TWh vähemmän kuin samaan aikaan ennätysvuonna 2012, jolloin koko vuosituotanto oli 78 TWh.

– Vaikka viimeisimmät sääennusteet ennakoivat kuivempia ilmoja, on Pohjolan hydrologinen tase niin vahva tällä hetkellä – noin 10 TWh yli normaalin – että kaikella todennäköisyydellä vesivoimatuotanto pysyy korkealla syksylläkin, Thorstensson toteaa.

– Tietysti voi käydä niinkin, että kunnon virtaamat syksyllä jäävät tulematta. Silloin tilanne on toinen.


Kuva: Svensk Energi

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit