04.05.2020, kello 14.49

”Yhtä vahvaa kuin teräs”

Ruotsiin puinen tuulivoimatorni

Göteborgin lähellä sijaitsevaan Björköhön on rakennettu 30 metriä korkea puinen tuulivoimatorni, jonka sanotaan olevan laatuaan Ruotsin ensimmäinen.

Tornin rakentanut Modvion mainostaa rakennetta ‘yhtä vahvaksi kuin teräs’. Yritys sanoo, että puusta tehdyt tuulitornit ovat kustannuksiltaan huomattavasti halvempia kuin teräksestä tehdyt tornit, minkä ansiosta sillä tuotettu sähkö on niin ikään edullisempaa kuin teräksisellä tuulivoimatornilla tuotettu sähkö.

Puiseen torniin on sitoutunut hiilidioksidia, kun siihen käytetty puu on kasvanut metsässä, mikä tarkoittaa, että tällaiset tuulivoimalat ovat ilmastoneutraaleja heti toimintansa alusta lähtien. Tämä uusi hanke on tehty vasta tutkimustarkoituksiin, mutta sen tavoitteena on, että ensimmäiset puiset tornit tulisivat kaupalliseen tuulivoimakäyttöön jo vuonna 2022.

Modvion AB:n toimitusjohtaja Otto Lundman sanoo, että nyt tehty läpimurto tasoittaa tietä seuraavan sukupolven tuulivoimaloille. Laminoitu puu on vahvempaa kuin samanpainoinen teräs ja kun tornit rakennetaan moduuleista, voivat ne jatkossa olla nykyistä korkeampia, ja samalla vähennämme hiilidioksidipäästöjä, hän lisää.

Teksti Jukka Kortelainen/ Kuva: Modvion

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit