23.05.2016, kello 12.49

Vesi- ja tuulituotanto ennätyksiin

Ruotsin sähköstä yli 60 prosenttia uusiutuvaa

Ruotsi tuotti sähköstään viime vuonna melkein 64 prosenttia uusiutuvilla energialähteillä. Näin kertoo Energiföretagen Sverige julkaisemansa Sähkövuosi 2015 – koosteen alustavissa tiedoissa.

Järjestön mukaa huippukorkea luku johtuu pääasiassa kahdesta tekijästä. Ensinnäkin vesivoimaa tuotettiin ennätykselliset 74 TWh, eli lähes 9 TWh yli keskimääräisen vuosituotannon (65,5 TWh). Toisekseen myös tuulivoimassa tehtiin ennätys, kun tuotanto kasvoi 44 prosenttia vuodesta 2014 ja ylsi 16,6 TWh:iin.

– Tuulivoima on siten vesi- ja ydinvoiman jälkeen kolmanneksi suurin sähköntuotantolähteemme, Energiföretagen Sverigen toimitusjohtaja Pernilla Winnhed sanoo.

Ruotsin uusiutuvien palettiin kuuluvat myös biopolttoaineet ja aurinko. Biopolttoaineilla tuotettiin sähköä ”normaalit” 10,5 TWh ja ensimmäistä kertaa Sähkövuosi-julkaisun historiassa noteerattiin aurinkoenergian osuudeksi 0,1 TWh:n sähköntuotanto.

Biopolttoaineiden potentiaali kaukolämpölaitoksissa on Winnehedin mukaan suuri. Aurinkoenergian kohdalla hän näkee kehityksen jännittävänä, kun kiinnostus aurinkopaneeleilla tehtävään omaan sähköön lisääntyy koko ajan.

Tuotanto lähes fossiilitonta 

Ruotsin sähköntuotannolla on hyvin alhaiset hiilidioksidipäästöt. Uusiutuvien ohella maa tuotti viime vuonna sähköstään ydinvoimalla 54,3 TWh, ja kun se lasketaan mukaan, länsinaapurimme sähköntuotanto on 98-prosenttisesti fossiilitonta.

– Olemme ylpeitä sähköjärjestelmästämme, Winnehed toteaa. Hän sanoo lisäksi järjestönsä tekevän työtä sen puolesta, että aikanaan ydinvoimatuotannon tilalle tarvittava sähkö on sekin ilmasto-ominaisuuksiltaan hyväksyttävää.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit