07.11.2014, kello 11.15

Hinta ratkaisee:

Ruotsissa sähköautokiinnostus kasvaa, mutta …

Ruotsissa kuluttajien kiinnostus sähköautoihin on kasvanut yhden vuoden aikana 50 prosenttia. Kiinnostuksen kasvua selittävät eniten ympäristösyyt. Sähköautoa pidetään kuitenkin vielä liian kalliina, jotta siitä tulisi todellinen vaihtoehto polttomoottoriautolle, kertoo Svensk Energin kuluttajabarometri.

– Aiempaa paremmat akut ja alhaiset sähkön hinnat herättävät kuitenkin toivoa siitä, että markkinoihin saadaan ennen pitkää vauhtia, projektijohtaja Malin Thorsén Svensk Energistä sanoo.

Neljäkymmentä prosenttia kuluttajabarometriin vastanneista aikoo ostaa uuden auton kolmen vuoden kuluessa. Näistä kolme kymmenestä harkitsee ostavansa sähköauton – määrä kasvoi kymmenen prosenttiyksikköä vuodessa.

Ympäristönäkökohdat ovat ylivoimaisesti tärkein syy valita sähkö auton polttoaineeksi (58 prosenttia), mutta myös taloudellisuus ratkaisee monen kohdalla hankinnan(28 prosenttia).

Kasvavasta kiinnostuksesta huolimatta sähköauton hankintahinta on pääsyy siihen, miksi Ruotsin teillä ei näy useampia sähköautoja. 37 prosenttia barometriin vastanneista pitää sähköautoa kalliina.

– Jos tarkastellaan vain hankintakustannuksia, sähköauto on kallis, mutta sekä käyttökustannukset ja varaosat ovat halvempia kuin diesel- tai bensiiniautossa. Esimerkiksi kolmen kruunun sähkölatauksella ajaa yhtä pitkään kuin kymmenen kruunun bensatankkauksella, Thorsén tähdentää.

Ruotsissa on runsaat 7000 ladattavaa ajoneuvoa

Ruotsin ladattavien ajoneuvojen kanta kasvaa kuitenkin eri tahtia kuin Suomen. Lokakuussa kanta lisääntyi 414 kappaleella, vaikka ympäristöystävällisten autojen alennusmyyntiviikot olivat jo tilapäisesti ohi.

Ladattavien ajoneuvojen määrä on kuluvana vuonna kasvanut 3922 kappaleella eli 122 prosenttia. Lokakuun lopussa ladattavien ajoneuvojenmäärä oli yhteensä 7144, joista 60 prosenttia oli ladattavia hybridejä ja 40 prosenttia täyssähköajoneuvoja.


Svensk Energin kuluttajabarometriin

Kuva: Svensk Energi 

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit