22.04.2020, kello 15.26

Vain muutama päivä Itävallan jälkeen

Ruotsistakin EU:n hiili-exit maa

Ruotsista tuli kolmas Euroopan valtio, joka lopetti hiilen käytön energiantuotannossaan. Ruotsi otti todellisen loppukirin, sillä aikataulun mukaan näin olisi pitänyt tapahtua vasta kahden vuoden päästä.

Fortumin omistaman Stockholm Exergi AB:n Värtaverketin voimalaitoskombinaatissa suljettiin hiilikäyttöinen laitos, joka oli ollut käytössä vuodesta 1989. Voimala tuotti sekä lämpöä että sähköä tukholmalaisten tarpeisiin.

Eurooppalaisten hiilivoimalaitosten lopettamisista kirjaa pitävä vihreä kampanjakonsortio ’Europe Beyond Coal’ juhlisti tapausta, joka tuli nopeasti sen jälkeen, kun Itävallasta oli uutisoitu vastaava tilanne.

- Ruotsin ilmoitus hiilen käytön lopettamisesta energiantuotannossa samalla viikolla kuin Itävalta osoittaa hiilen kehityskaaren selvää alaspäin menoa Euroopassa, Europe Beyond Coalin aktivisti Kathrin Gutmann sanoo.

Voimalaitos Tukholmassa suljettiin lämmityskauden loputtua, kuten tehtiin Itävallassakin. Kausi loppui suunnitelmia aiemmin, kun leudon talven takia voimalaa on käytetty normaalia vähemmän. Ja se on ajettu alas lopullisesti, Stockholm Exergistä todetaan ja lisätään, että yhtiön tavoitteena on vain uusiutuvista ja kierrätysmateriaalista tuotettu energia.

Itävalta ilmoitti viime viikolla sulkevansa lopullisesti Mellachin kaukolämpöä tuottavan hiilivoimalaitoksensa. Belgia oli EU:n ensimmäinen maa, joka luopui hiilen käytöstä energiantuotannossaan, tämä tapahtui vuonna 2016. Nyt maita on siis kolme.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Stockholms Exergi

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit