07.11.2014, kello 12.56
Kaksisuuntainen sähkökauppa alkaa joulukuussa
Sähköa Suomesta Venäjälle
Aikaisemmin sähköä saattoi ainoastaan tuoda Venäjältä Suomeen. Nyt maiden rajat ylittävä 400 kilovoltin siirtoyhteys on saneerattu osittain kaksisuuntaiseksi.
Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj ja Venäjän kantaverkkoyhtiö FGC UES käynnistävät joulukuussa kaksisuuntainen sähkökaupan maiden välillä. Kantaverkkoyhtiöt sopivat asiasta 7.11.2014.
— Kaikki tekniset ja juridiset asiat yhtiöiden kesken ovat nyt kunnossa, kertoo Fingrid Oyj:n toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.
Maiden välistä sähkökauppaa ohjaa markkinatilanne kummallakin puolella rajaa. Sähköä kannattaa viedä Venäjälle, jos siellä myytävästä sähköstä saa paremman hinnan kun Suomessa tai pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla. Sama pätee Venäjältä tuotavaan sähkön — hinnan on oltava aina kohdallaan.
Kesäisin Pohjoismaissa on tarjolla runsaasti vesisähköä ja samalla sähkön kulutus on vähäistä. Ruusunen arvelee, että varsinkin kesäisin Pohjolan sähkö saattaa hyvinkin mennä kaupaksi Venäjällä.
Venäjältä Suomeen tuotavan sähkön hintaa nostaa Venäjällä käytössä olevat kapasiteettimaksut. Kapasiteettimaksu lisätään aina markkinahinnan päälle, kun sähköä viedään Venäjältä ulkomaille. Tämä on vähentänyt viime vuosien aikana sähkön tuontia Venäjältä Suomeen — aikaisemmin sähkön tuotiin Venäjältä rajajohdot hehkuen. Venäjän tuonti vaihtelee kuitenkin suuresti eri vuorokauden aikoina. Nykyisin sähköä tuodaan Suomeen eniten muista Pohjoismaista.
Sähkönvientiä Suomesta Venäjälle on jo kokeiltu onnistuneesti — tekniikka toimii hyvin. Kaupallinen sähkön vienti Suomesta Venäjälle onnistuu tällä hetkellä vain 320 megawatin teholla — rajajohdon kokonaiskapasiteetti on 1400 megawattia. Venäjältä Suomeen suuntautuvassa sähkökaupassa tehoa on käytössä 1300 megawattia.
Kuva: Scanstockphoto
Kommentit