26.04.2016, kello 10.02

Tuore opas yksityisten kiinteistöjen omistajille

Sähköajoneuvojen latauspisteet kuntoon

Latauspisteiden vähäinen määrä hidastaa sähköajoneuvojen yleistymistä. Yksityisiin kiinteistöihin rakennettavat latauspisteet helpottavat tilannetta. Uusi opas neuvoo, miten homma hoidetaan.

Ladattavat sähköajoneuvot ovat tulevaisuuden arkipäivää. Siksi yksityisten kiinteistöjen kannattaa ajoissa varautua sähköajoneuvojen yleistymiseen. Uuden oppaan painopiste on latauspisteiden toteuttaminen nykyisiin kiinteistöihin.

— Taloyhtiöt, alueelliset pysäköinnin järjestäjät ja muut tahot voivat ottaa kopin asiasta ja ryhtyä toteuttamaan latauspisteitä oma-aloitteisesti. Asiassa ei tarvitse jäädä odottamaan mahdollisia erityismääräyksiä, toteaa yliarkkitehti Timo Saarinen ympäristöministeriöstä.

— Yksityisissä kiinteistöissä tilanteet ovat hyvin erilaisia. Siksi tarvitaan kiinteistökohtaisia räätälöityjä ratkaisuja.

Uusissa kiinteistöissä sähköajoneuvojen lataustarpeet on helppo ottaa huomioon jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa. Vanhoissa kiinteistöissä asia ei ole yhtä yksinkertainen. Tuore opas tarjoaa perustietoa ladattavista sähköajoneuvoista ja esittelee erilaisia latauspisteitä. Latauspisteet voi toteuttaa monella eri tavalla. Lisäksi asiaan liittyvän päätöksenteon voi tehdä taloyhtiössä monella eri tavalla.

— Latauspaikan tai latauspaikkojen rakentaminen edellyttää kiinteistön omistajan päätöstä. Helpoin tapa päästä alkuun on rakentaa latauspisteitä aluksi vain se määrä, joka ei vielä aiheuta muutoksia kiinteistön sähköjärjestelmään, toteaa neuvontalakimies Virpi Hienonen Kiinteistöliitosta.

Kiinteistöjen olemassa oleva sähkötekniikka on kirjavaa — osa asennuksista on melko uusia, osa voi olla hyvinkin vanhaa. Siksi taloyhtiön kannattaa neuvotella asiasta sähkösuunnittelijan kanssa, jotta sähköverkon tila ja mahdolliset muutostarpeet saadaan kartoitettua. Samalla selviää myös sähköliittymän riittävyys.

Ladattavien täyssähköautojen ja hybridiautojen määrän arvioidaan nousevan Suomessa kymmeniin tuhansiin vuoden 2020 tienoilla. Sähköisellä liikenteellä on tärkeä rooli Suomen energiatehokkuus- ja ilmastopäästötavoitteiden toteuttamisessa.

— Suomessa pohditaan parhaillaan keinoja sähköautoilun edistämiseksi. Saattaa olla, että sähköautoja suosivia ohjauskeinoja otetaan käyttöön, jolloin sähköautojen määrä taloyhtiöiden pihoilla voi kasvaa hyvinkin nopeasti, toteaa liikenneneuvos Saara Jääskeläinen liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Oppaan ovat laatineet ympäristöministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, Kiinteistöliitto, Isännöintiliitto ja Motiva. Opas on ladattavissa täältä.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit