08.06.2016, kello 15.35

On ilmastotavoiteuralla

Sähköautoja maailmassa jo yli miljoona

Maailman sähköautokanta ylitti miljoonan viime vuoden lopussa. Sähköautoja myytiin vuonna 2015 noin 477 000 kappaletta. Vuodesta 2014 myynnin määrä kasvoi 70 prosenttia.


Energiateollisuus ry:n eVirtanen on jo kohta 4-vuotias sähköauto.


Yhdysvalloissa, Kiinassa, Hollannissa ja Norjassa maailman sähköautoista on 70 prosenttia. Kiinasta tuli vuonna 2015 maailman suurin sähköautomarkkinamaa.

Mutta myös muualla sähköautojen kysyntä kasvoi. Maita, joissa sähköautojen määrä on enemmän kuin 1 prosentti kokonaishenkilöautokannasta, oli vuoden 2015 lopussa kuusi. Vuotta aiemmin niitä oli ollut vain kolme.


Sähköautojen globaali kasvu (Lähde: IEA)


Sähköinen liikenne on IEA:n polulla

Sähköautomäärän globaali kasvu tarkoittaa sitä, että sähköinen liikenne on toistaiseksi ainoa teknologian sara, joka on täyttämässä Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n kahden asteen lämpenemisskenaarion vaatimukset.

IEA julkaisi energiateknologioiden näkymiä koskevan raporttinsa kesäkuun alussa. Tässä vuotuisessa julkaisussaan järjestö tarkastelee teknologioita, jotka ovat avainasemassa globaalien kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä. Sähköisen liikenteen ohella näitä ovat ennen kaikkea uusiutuvat, ydinvoima, CCS ja hiili.

Viimevuotinen raportti maalasi vielä synkän kuvan. Näytti siltä, ettei yksikään IEA:n seuraamasta 18 teknologiasta ollut edistynyt ilmaston lämpenemisen rajoittamistavoitteen mukaisesti. Viisi teknologiaa ei ollut edes vaaditulla uralla, ja loput 14 eivät olleet onnistuneet parantamaan tarpeeksi nopeasti.

IEA:n kahden asteen skenaariossa (2DS)on asetettu polku, jonka pitäisi johtaa 50 prosentin varmuudella siihen, että ilmasto lämpenee korkeintaan kaksi astetta esihistoriallisesta ajasta. Se tarkoittaa hiilidioksidipäästöjen leikkausta lähes 60 prosentilla vuoden 2013 tasosta vuoteen 2050 mennessä.

Kuva: Energiateollisuus ry

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit