29.08.2014, kello 12.50

Jo viisi erilaista sähköbussia testattu Espoossa

Sähköbussikokeilu laajenee

Sähköbussiliikenne alkoi Espoossa vuoden 2012 syksyllä. Tähän mennessä Veolia Oy:n liikennöimällä linjalla on kokeiltu viittä erilaista sähköbussia.

Veolian sähköbussit liikennöivät Espoossa Tapiolasta Friisilään linjalla numero 11.

Viime kesänä Espoon Tapiolassa aloitti liikennöinnin hollantilaisten valmistama VDL Citea Electric –sähköbussi sekä kiinalaisten suunnittelema ja valmistama BYD. Joulukuussa Espooseen saapui Euroopassa suunniteltu, mutta Kiinassa valmistettu sähköbussi. Veolian ensimmäinen hankita oli portugalilaisten ja saksalaisten yhdessä valmistama Caetano EL2500 –sähköbussi.

— Testit ja operointi kahdella uusimmalla bussilla ovat sujuneet erinomaisesti. Sekä Veolia että bussien valmistajat ovat saaneet arvokasta kokemusta myöhempää kehitystyötä varten, kertoo Lasse Tiikkaja Veoliasta.

Ensimmäisenä Espooseen hankittu Caetano matkasi jokin aika sitten takaisin valmistajan käsittelyyn huolto- ja muutostöitä varten. Bussi palaa kuitenkin vielä takaisin Espooseen.

Sähköbusseja kaikkialta maailmasta

Sähköbusseja kokeillaan eri puolella maailmaa. Espoon kokeilu on kuitenkin siinä mielessä poikkeuksellinen, että pohjoisissa oloissa ajetaan sekä aasialaisilla että eurooppalaisilla busseilla.

— Missään muualla ei testejä ole tehty samalla tavalla, Tiikkaja kertoo.

Testeissä vertaillaan ajoneuvojen ominaisuuksia, mutta myös eri valmistajien akkuja ja sähkölaitteiden komponentteja. Tutkimuksia valvoo VTT.

— Suomalaiset olosuhteet ovat vaativia; lämpötilavaihtelu voi olla jopa 50 astetta. Jos bussi toimii talvisessa Suomessa, se toimii kaikkialla maailmassa, Tiikkaja toteaa.

Sähköbussien testit ovat osa suomalaisten koordinoimaa eBUS-hanketta. Sen arvioidaan tuovan mahdollisuuksia myös suomalaiselle sähköistä liikennettä kehittävälle teollisuudelle. Espoon lisäksi Tampere on ilmoittanut aloittavansa liikenteen sähköbusseilla. Jos kokeilut onnistuvat hyvin, saattaa Tampereella liikkua kymmenen vuoden päästä jo 50–70 sähköbussia. Pääkaupunkiseudun joukkoliikennettä koordinoiva HSL on ilmoittanut, että pääkaupunkiseudulla sähköbusseja voisi olla liikenteessä sata kappaletta vuonna 2018.

Sähköbussilla matkustamista voi käydä kokeilemassa Tapiolasta Friisilään liikennöivällä linjalla numero 11.

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit