05.05.2017, kello 14.56

Etla julkisti ensimmäisen lähdekoodinsa:

Sähkökauppoja ilman markkinapaikkaa

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos on julkistanut kehittämänsä ensimmäisen lähdekoodin, jonka avulla sähkömarkkinoiden kysyntää ja tarjontaa voidaan yhdistellä ilman keskitettyä markkinapaikkaa.

Lähdekoodin muodostamalla lohkoketjusovelluksella kuluttajat ja pientuottajat voisivat esimerkiksi ostaa ja myydä sähköä suoraan keskenään tarvitsematta nykyisten markkinatoimijoiden palveluita.

Sovelluksen keskiössä ovat Ethereum-lohkoketjulle perustuvat älykkäät sopimukset (smart contracts), joiden avulla yksittäiset toimijat ja laitteet voivat keskenään ostaa ja myydä sähköä täysin itsenäisesti.

Sovelluksen kehittäjiä ovat Etlan tutkijat Juri Mattila ja Timo Seppälä sekä Aalto-yliopiston Taneli Hukkinen ja Juuso Ilomäki. Sovellus on tuotettu yhteistyössä Fortumin kanssa.

- Kun työstimme sovellusta, tavoitteenamme oli ymmärtää ja edistää lohkoketjusovellusten kehittämistä nimenomaan yhteistyössä teollisuuden kanssa, Etlan Juri Mattila sanoo.

Mattilan mukaan tutkijoiden ja koodaajien tavoitteena oli myös selvittää, voidaanko älykkäitä sopimuksia hyödyntää erilaisissa sovelluksissa teollisuudessa ja yhteiskunnassa laajemminkin.

Etlan Timo Seppälä korostaa, että kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimukseen on kehitetty mukaan koodia. Se on osoitus siitä, että digitaalisen alustatalouden aikakaudella pitää tuntea mikrotaso, jotta voi tehdä makrotason johtopäätöksiä.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit