06.10.2015, kello 15.30

Sähkölämmittäjäkin voi säästää

Sähkölämmittäjä voi pudottaa sähkön kokonaiskulutuksesta jopa parikymmentä prosenttia lähes ilman investointeja, lupaa sähkölämmityksen tehostamisohjelma Elvari.

Päästäkseen tällaiseen säästöön sähkölämmittäjän on tunnettava oma kulutuksensa ja lämmitysjärjestelmänsä ominaispiirteet sekä omaksuttava säästävät asumistottumukset. Mikäli haluaa vielä tuntuvampia tehostamistoimia, ne on syytä suunnitella osaavan ammattilaisen kanssa.

Suomessa on sähkölämmitteisiä koteja noin 600 000, suunnilleen puolet kaikista Suomen pientaloista. Suomen sähkönkulutuksesta sähkölämmittäjät lohkaisevat 10 terawattituntia (TWh) eli noin 12 prosenttia. Siitä lämmitys vie noin 5 TWh, kotitaloussähkö 3 TWh ja käyttöveden lämmitys 2 TWh.

Kulutuksen jakautuminen sähkölämmitysasunnoissa on samankaltaista, mutta asukkaiden asumistottumukset ja tekniset ratkaisut vaikuttavat paljon tehostamistoimien onnistumiseen ja kannattavuuteen. Elvari-hankkeessa selvitettiin vuosina 2008–2015, miten erilaiset tehostamistoimet vaikuttivat 47 sähkölämmitystalossa eri puolilla Suomea.

Tulosten perusteella sähkölämmitteisissä taloissa on selvää säästöpotentiaalia. Aivan viime aikoina tilojen lämmityksen osuus näyttää edelleen kasvaneen muun muassa kotitalouslaitteiden tehostumisen takia. Hankkeen tavoitteena on ollut vähentää yhteenlasketusta energiankulutuksesta yhdeksän prosenttia vuoteen 2016 mennessä.

– Yksittäisen pientalon osalta tavoite oli vähintään 30 prosenttia. Parhaimmillaan seurantakohteissa päästiin huomattavasti parempaan tulokseen. 10–20 prosenttia on saavutettavissa säästävillä asumistottumuksilla ja pienillä investoinneilla. Säästön voi tuplatakin järkevillä uudistuksilla, mutta vaihtoehtojen kannattavuutta pitää vertailla huolellisesti, asiantuntija Päivi Suur-Uski hanketta koordinoivasta Motiva Oy:stä sanoo.

Suur-Uski muistuttaa kuitenkin, että asukkaat ja talot ovat erilaisia. Siksi yksiselitteisten teknisten toimenpide- ja investointisuositusten antaminen vaatii aina myös asumistottumusten selvittämistä, asukkaiden motivointia ja teknisiin ratkaisuihin perehtymistä.

Johtaja Pekka Salomaa Energiateollisuus ry:stä pitää hankkeessa saatuja sähkönkäytön tehostamistuloksia hämmästyttävinä. Kaikista sähkölämmittäjistä ei tietystikään tule samanlaisia tehosäästäjiä kuin Elvarin seurantakohteissa, mutta merkittäviä säästöjä on saatavissa yllättävänkin helposti ja edullisesti, Salomaa toteaa.


Kuva: Motiva

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit