18.03.2019, kello 11.08

Vihreät polttoaineet häviävät sähkölle

Sähköllä edullisempi hiilineutraalius

Älykäs sähköistäminen ja energiatehokkuus takaavat yli kolmanneksen huokeamman hiilineutraaliuden kuin vihreiden polttoaineiden, erityisesti maakaasun käyttö, kertoo tuore tutkimus.

Tutkimusraportin on julkaissut Euroopan ilmastosäätiö (ECF), jonka mukaan sähköistämisellä ja energiatehokkuudella päästään vihreitä polttoaineita edullisempaan tulokseen myös Euroopan kylmimmissä maissa.

Ilmastosäätiö päätyy selvityksessään siihen, että fossiilivapaa energiajärjestelmä voidaan saavuttaa Euroopassa vuoteen 2050 mennessä ja sen myötä voitaneen luoda 1,8 miljoonaa uutta työpaikkaa.

Tehokkaaseen sähköistämiseen perustuvalla järjestelmällä pystytään lisäksi saavuttamaan energiansäästöjä jopa 23 miljardin euron edestä verrattuna siihen, että edettäisiin nykyisen poliittisen peruslinjan mukaisesti.

Tutkimus kehottaa käyttämään älykästä sähköistämistä ja energiansäästömittauksia rakennusten lämpötehokkuuden parantamiseksi. Ne edellyttävät etukäteisinvestointeja, mutta voivat johtaa jopa 22 prosentin säästöihin siinä, että vältetään infrastruktuurin ja energian tuotantolaitteiden asennukset.

Älykkäällä sähköistämisellä voidaan lisäksi vähentää rakennusten lämmöntuotannon varajärjestelmätarvetta 54 prosentilla ja uusiutuvien käyttöä niiden lämmittämiseen jopa 70 prosentilla, kun liikenteen, rakennusten ja teollisuuden sähköistyminen tarjoaa lisääntyvää joustavuutta ja mahdollistaa useimpien uusiutuvien energialähteiden verkkoon pääsyn.

Selvitys nostaa esiin myös vihreän vedyn, jota voidaan käyttää erikoistilanteissa kuten sähkön varastointiin talven huippukulutusaikoina. Mutta sitä ei pidä selvityksen mukaan käyttää tieliikenteen hiilineutralisoimiseen eikä asuntojen lämmittämiseen, koska niissä se nostaa energiajärjestelmän kuluja ja kallistaa energialaskuja.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Shutterstock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit