23.09.2019, kello 10.36

Uusiutuva ylijäämäsähkö hyödyksi

Sähköllä kaukolämpöä Berliiniin

Vattenfall on liittänyt 120 MW voimalaitosyksikkönsä Berliinin kaukolämpöverkkoon. Laitoksen tuottamalla uusiutuvalla ylijäämäsähköllä saadaan vesikiertoinen lämmitys noin 60 000 talouden tarpeisiin.

Reuter Westin voimalaitoksella toimiva yksikkö on Vattenfallin mukaan Euroopan suurin sähköllä vesikiertoista lämpöä tuottava laitos. Lämpöä se tuottaa ja varastoi ylijäämäsähköllä, joka tehdään uusiutuvista energialähteistä. Asennettu kapasiteetti vastaa noin 60 000 keskimääräistalouden lämminvesikattilaa.

Laitos toimii kuin jatkuvasyöttöinen vesivaraaja, jonka veden lämmittää pääasiassa sähköverkosta ylijäävä tuulisähkö. Lämminvesi syötetään sitten kaukolämpöverkkoon tai käytetään suoraan teollisissa prosesseissa.

Tämän ja sitä seuraavan vastaavanlaisen, Spandaun alueelle sijoittuvan projektin valmistumisen jälkeen Vattenfall aikoo purkaa hiilikäyttöisen Reuter C -voimalaitoksen myöhemmin tänä syksynä.

Yhtiön lämpötoimialan johtaja Tuomo Hatakka sanoo, että sähköä lämmöksi -laitos on tärkeimpiä merkkipaaluja Berliinin irtautumisessa hiilestä viimeistään 2030-luvulla. Se on Hatakan mukaan myös konkreettinen askel siihen suuntaan, että fossiilivapaa asuminen Saksan pääkaupungissa voidaan toteuttaa yhden sukupolven aikana.

Lähde: EnergyNewsLive

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Shutterstock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit