23.05.2018, kello 15.29

Ensimmäinen sähkölentokone Suomeen

Sähköllä taivaalle

Suomeen on hankittu Pohjoismaiden ensimmäinen sähkömoottorilentokone. Sen avulla tutkitaan sähköistä lentämistä.

Sähkökäyttöiset lentokoneet mullistavat ilmailun.

Kaksipaikkainen täysin sähköllä toimiva Pipistrel Alpha Electro -sähkölentokone otetaan käyttöön Suomessa kesäkuussa. Malmin sähkölentokoneyhdistyksen tilaama kone sijoitetaan Helsinki-Malmin lentoasemalle. Sähkölentokoneen on valmistanut slovenialainen Pipistrel.

— Ilmailu on radikaalin muutoksen edessä. Haluamme nopeasti edistää sähköisen lentämisen tietämystä Suomessa, kertoo Malmin sähkölentokoneyhdistyksen puheenjohtaja Janne Vasama.

Sähköisestä lentämisestä kiinnostuneet tutkivat lentokoneen avulla sähkölentokoneiden akkujen kestoa ja suorituskykyä, latausinfran vaatimuksia sekä ilmailun ekologisuutta yhdessä ei alojen toimijoiden kanssa. Lentäminen sähkön voimalla on monessa mielessä ympäristöystävällinen tapa liikkua. Yleistyessään ja onnistuessaan se mullistaisi ihmisten tavat liikkua. Sähkölentokoneet eivät tuota hiukkaspäästöjä — lisäksi sähköinen ilmailu on hiljaista.

— Suomi voi olla tulevaisuudessa edelläkävijä sähköisessä ilmailussa. Toivottavasti pian kaikki lyhyet lentomatkat voidaan tehdä sähkökäyttöisillä koneilla, Vasama pohtii. 

Sähköä lentokouluille ja koulutukseen
Malmin sähkölentokoneyhdistyksen hankkima Pipistrel Alpha Electro -sähkölentokone on kehitetty erityisesti koulutuskäyttöön. Virtaa akuista riittää noin tunnin lentoa varten. Tämän lisäksi varavoimaa on tarjolla puolen tunnin lentoa varten.

Lyhyen nousukiitonsa ja suuren nousunopeutensa ansiosta kone soveltuu hyvin Malmin tapaisille lyhyille kaupunkikentille. Hiljaisena ja vähäpäästöisenä se on myös luonteva valinta asutuksen lähellä tapahtuvaan käyttöön. Sähkö voimanlähteenä pudottaa myös merkittävästi lentämisen kustannuksia. Tämä taas vaikuttaa lentokoulutuksen hintaan.

— Sähkölentokoneiden käyttö antaa mahdollisuuden entistä useammille hakeutua lentokoulutukseen. Samalla voidaan vastata kasvavaan lentäjätarpeeseen, Vasama huomauttaa.

— Sähkölentäjäkoulutus muuttaa myös lentokoulutuksen sisältöä. Mukaan tulee sähkömoottorioppi.

Pipistrel Alpha Electro -sähkölentokone rekisteröidään Suomessa ultrakeveiden lentokoneiden ryhmään. Sen lentämiseen tarvitaan UPL-lentolupakirja.
Sähkölentokone maksaa noin 150 000 euroa. Malmille hankitun koneen rahoituksesta vastaa Malmin sähkölentokoneyhdistys, yritykset ja yksityiset henkilöt.

Sähkölenkokone on esittelyssä Helsinki Fly-in -tapahtumassa Malmin lentokentällä lauantaina 26.5.2018.

teksti Petri Sallinen

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit