12.05.2020, kello 09.40

Hollantiin suunnitteilla vetylaitos

Sähkön ja öljyn/kaasun yhteistyötä

Hollannin Shell on ilmoittanut rakentavansa yhteistyössä uusiutuvan energian yrityksen Enecon kanssa vetyä tuottavan laitoksen Rotterdamin satamaan.

Crosswindiksi nimetyn hankkeen on tarkoitus saada tarvitsemansa sähkö Hollandse Kust Noordin tulevasta merituulipuistosta, joka sijaitsee Rotterdamista pohjoiseen.

Shell and Eneco osallistuvat yhteistyössä tuulipuiston toteuttamista koskevaan tarjouskilpailuun. Hankkeen on arvioitu valmistuvan vuonna 2023. Samanaikaisesti pitäisi valmistua kapasiteetiltaan 200 MW vetylaitos Tweede Maasvlakteen, ja jos näin käy, Shellistä tulee sen ensimmäinen asiakas. Investointipäätökset ovat tietysti vielä tekemättä.

Shell aikoo itse osallistua myös vetylaitoksen toimintaan, jonka tuotannoksi vuonna 2023 arvioidaan suunnilleen 50 000 – 60 000 kg päivässä. Tuotetun vedyn öljy- ja kaasuyhtiö aikoo käyttää Pernisin jalostamollaan, jossa se vähentää polttoaineiden hiilipitoisuutta. Sen myötä hiilidioksidipäästöjen vähenemäksi odotetaan 200 000 tonnia vuodessa.

Hollandse Kust Noordiin suunniteltu 759 MW tuulipuisto sijoittuu ulkomerelle suunnilleen 18,5 kilometriä Hollannin rannikosta, jossa lähin kaupunki on Egmond aan Zee. Tuulipuiston arvioitu vuosituotanto on 3,3 TWh, mikä vastaa noin 1 miljoonan hollantilaisen kotitalouden sähköntarvetta.

Lähde: PEi

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Shell.nl

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit