16.12.2015, kello 14.31

Marraskuun sähkötilasto:

Sähkön käyttö väheni 1,9 prosenttia

Suomi käytti marraskuussa sähköä 7270 gigawattituntia. Tämä on 1,9 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden marraskuussa. Vain vesisähköä ja tuulisähköä tuotettiin enemmän kuin vuosi sitten marraskuussa.

Marraskuussa vesivoimalla tuotetun sähkön määrä kasvoi 11,1 prosenttia viime vuoden marraskuuhun verrattuna.

Marraskuun aikana sähkön tuotanto supistui Suomessa lähes kaikissa tuotantomuodoissa. Sähkön erillistuotannossa lasku oli suurinta: viime vuoden marraskuuhun verrattuna sähkön erillistuotanto pieneni 20,8 prosenttia. Sähkön ja kaukolämmön yhteistuotantolaitoksissa vähenemä oli 9 prosenttiyksikköä. Myös ydinvoimalaitokset tuottivat 2,4 prosenttia vähemmän sähköä kuin vuosi sitten samana ajankohtana.

Sähkön nettotuonti — tuonnin ja viennin välinen erotus — oli marraskuussa 6,1 prosenttia pienempi kuin viime vuoden marraskuussa. Tuonti Ruotsista supistui, mutta tuonti Virosta, Norjasta ja Venäjältä kasvoi hitusen. Tammikuun alun ja marraskuun lopun välisenä aikana sähkön nettotuonti oli 14986 gigawattituntia — tämä on 7,7 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2014 vastaavana aikana.

Tuulisähköä tuotettiin marraskuussa yli 180 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten marraskuussa. Uusia tuulivoimalaitoksia on rakennettu ahkerasti Suomessa — erityisesti suuritehoisia myllyjä.

Vesivoimalaitokset jauhoivat marraskuussa sähköä 11,6 prosenttia enemmän kuin viime vuoden marraskuussa. Vesivoimakapasiteetissa ei ole tapahtunut muutoksia, mutta vettä on ollut viime vuotta enemmän voimalaitosten käytettävissä.

Vähenemän syy — kotitalouskulutus

Teollisuuden sähkönkäytössä ei ole tapahtunut muutosta viime vuoden marraskuuhun verrattuna. Kotitaloudet sen sijaan käyttivät sähköä 3,4 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden marraskuussa.

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit