24.08.2015, kello 12.59

Elinkeinoministeri Olli Rehn:

Sähkön kulutuksen arviointi yhä hankalampaa

Sähkön kokonaiskulutus ei kasva enää Suomessa lineaarisesti ja ennustettavasti. Elinkeinoministeri Olli Rehniä mietityttää, miten voidaan mielekkäästi ja uskottavasti arvioida tulevien vuosikymmenten sähkönkulutusta.

Elinkeinoministeri Olli Rehn puhui Energia-akatemiassa Majvikissa 24.8.2015.

Olli Rehn kaipaa keinoja, joilla ”systemaattisesti voitaisiin arvioida sähkön kokonaiskulutukseen vaikuttavat tekijät, niiden mahdollinen kehitys ja keskinäinen painoarvo”.

— Kumpi painaa enemmän vaakakupissa: pyrkimykset lisätä sähkön kokonaiskulutusta vähentäviä energiatehokkuustoimia vai digitalisaatioon panostaminen, mikä kasvattaa sähkönkäyttöä.

Rehn ei osaa vastata kysymykseen, mutta odottaa ” Suomen parhaiden aivojen ja analyyttisten voimien osaavan vastata kysymykseen viimeistään silloin, kun kansallisen energiastrategian valmistelu käynnistyy”.

Sähkön hinta jäänyt taustalle

Pehmeisiin arvoihin painottuvassa suomalaisessa energiakeskustelussa sähkön hinta ja sen suhde kilpailijamaihin on jäänyt Rehnin mielestä vaille huomiota. Suomalainen teollisuus ja kotitaloudet maksavat sähköstä noin puolet saksalaisiin verrattuna.

— En pidä pahana, että meillä on joitain kilpailuvaltteja. Talouden taantumasta liian pitkään kärsineellä Suomella ei ole kovin montaa vahvaa kilpailutekijää muihin EU-maihin verrattuna.

Rehn muistuttaa, että siirtymäkausi vanhasta fossiilisiin raaka-aineisiin perustuvasta energiatekniikasta kohti päästötöntä energiataloutta on käytettävä viisaasti hyödyksi. Tällä tavalla voidaan rakentaa vahva pohja kotimaiselle biotaloudelle, cleantechille ja uusiutuviin energialähteisiin perustuvalle teknologialle.

— Välttämättömyydestä on tehtävä hyve. Ilmastomuutosta ja sen torjuntaa ei voi lakaista maton alle, mutta sitovilla kansainvälisillä sopimuksilla voidaan vähentää haitallisia ilmastovaikutuksia ja luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Kuva: Lehtikuva Oy

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit