30.07.2015, kello 14.02

Vettä ja tuulta on riittänyt

Sähkön spot-hinta alle 4 euron

Heinäkuussa on kirjattu erittäin alhaisia sähkön tukkuhintoja pohjoismaisilla markkinoilla. NordPoolissa spot-hinta on painunut jopa 35:een Norjan kruunuun megawattitunnilta (MWh) eli alle 4 euroon, kertoo Norjan vesi- ja energiavirasto.

Hintaa ovat painaneet alas lisääntynyt tuulivoiman tuotanto ja hyvä vesitilanne, jota ovat siivittäneet sateet ja poikkeuksellisen myöhään jatkunut lumen sulaminen.

Osansa sähkön hinnan alas painumiseen on myös sillä, että kulutus on vähäistä. Sähkön kysyntä on keskikesällä alhaisimmillaan, eikä edes viileä sää ole sitä juuri kasvattanut.

Tuulisähkön runsas tuotanto on merkinnyt sitä, että Norjassa on voitu pyörittää vesivoimaloita vajailla tehoilla, vaikka vettä altaissa riittäisi selvästi suurempaankin tuotantoon.

Viikolla 30 Norjan altaisiin virtasi vettä 5,2 TWh:n edestä. Tämän vuoden kokonaisvirtaama viikon loppuun mennessä on ollut 85,2 TWh, mikä on 1,9 TWh normaalia enemmän. Vuoristoissa on edelleen huomattava määrä lunta.

Myös Ruotsin tuntureilla lunta vielä riittää

Lumen sulaminen on jatkunut pitkään myös Pohjois-Ruotsin vuorilla ja tuntureilla. Lunta on suunnilleen kolme kertaa niin paljon kuin normaalisti tähän aikaan vuodesta.

Viikon 30 runsaat aiheuttivat tosin sen, että suuri määrä lunta suli ja täytti yhdessä sateiden kanssa tunturijärvet. Järvien pinnat nousevat yhä, vaikka nousutahti onkin hieman hidastunut.

Tilanne on jo osittain johtanut siihen, että muutamissa säännöstellyissä vesistöissä jotkut altaat ovat täyttyneet piripintaan ja on sen vuoksi jouduttu ohijuoksutuksiin.

Pääkuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit