10.06.2016, kello 14.57

STEK:n syksyn hankerahoituskierros meneillään

Sähkön varastoinnista toivotaan ehdotuksia

Sähköistysalan hankkeita rahoittava STEK ry toivoo saavansa meneillään olevalla syksyn rahoituskierroksella hakemuksia, jotka koskevat sähkön varastoinnin ratkaisuja. Rahoituskierros yleishyödyllisille sähköistysalan hankkeille päättyy 15.9.2016.– Sähköenergian varastointi myöhempää kulutusta varten on ollut iso haaste, mutta nyt se on kehittyvän varastointiteknologian myötä ratkeamassa, STEKin toimitusjohtaja Timo Kekkonen sanoo yhdistyksensä kiinnostuksesta saada sähkön varastointiin liittyviä hankerahoitushakemuksia.

Sähkön varastointiin liittyvä kiinnostus on viime vuosina kasvanut ennen kaikkea sen takia, että tuuli- ja aurinkosähkön päivittäisiä vaihteluita halutaan tasoittaa. Se merkitsee suurten sähköenergiamäärien – jopa tuhansien kilowattituntien eli megawattituntien varastoimista.

Helsingissä aloitti juuri toimintansa Pohjoismaiden suurin sähkövarasto, kun Helen Oy käynnisti valtavan akkunsa Suvilahdessa. Siihen voidaan varastoida 600 kilowattituntia sähköä — eli hetkellisesti kahden Helsinkiin rakennetun aurinkovoimalaitoksen koko tuotanto.

Myös muista aihepiireistä tulevat hakemukset tervetulleita

STEK toivottaa tervetulleiksi myös muiden painopistealueidensa aiheita tukevat hanke-ehdotukset. Nuo kolme painopistealuetta ovat sähkön turvallinen ja luotettava käyttö, sähköisten järjestelmien energiatehokkuus sekä älykäs sähkön käyttö.

– Rahoitamme suuruudeltaan ja kestoltaan hyvin erilaisia hankkeita, joiden kuitenkin tulee täyttää sekä sisällölliset että yleiset kriteerit. Ole yhteydessä jo ennen hakemusten jättämistä, neuvomme mielellämme, Kekkonen sanoo.

Kekkosen mukaan aihepiirien tiukka rajaaminen ei ole tarkoituksenmukaista, koska vasta kehittyvillä teknologioilla voi olla vaikutuksia, joita ei vielä osata arvioida. Jos on epävarma siitä, vastaavatko hankkeen tavoitteet myös STEKin painopistealueiden tavoitteita, kannattaa silloinkin olla yhteydessä Timo Kekkoseen.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit