20.02.2019, kello 14.26

Tammikuu rikkoi ennätykset

Sähkönkäyttö huippulukemissa

Tammikuussa Suomi käytti sähköä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Kuukauden aikana sähköä kului 9335 gigawattituntia. Tämä rikkoi vuodelta 2010 peräisin olevan aikaisemman ennätyksen.

Sähkönkäytössä tapahtuneet muutokset, liukuva 12 kuukautta.

Kotitalouksien lämmitystarpeen kasvu kylmässä talvessa ja teollisuuden liukkaasti pyörivät rattaat ampaisivat sähkönkäytön ennätyslukemiin tammikuussa. Tammikuussa olikin tavanomaista kylmempää. Kuukauden keskilämpötila oli noin neljä astetta alhaisempi kuin vuosi sitten tammikuussa.

Sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitokset, erillistuotanto ja sähkön tuonti kasvattivat eniten osuuksiaan kuukauden aikana. Sähköä tuotiin tammikuun aikana yhteensä 2408 gigawattituntia. Tämä on hieman yli 20 prosenttia enemmän kuin vuoden 2018 tammikuussa. Nettotuonti — tuonnin ja viennin välinen erotus — oli kuukauden aikana 2257 gigawattituntia: 23,4 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Tuontisähköstä vajaat 60 prosenttia oli peräisin Ruotsista, reilut 35 prosenttia Venäjältä ja vähän alle viisi prosenttia Virosta. Kaikki tuontiluvut ovat kasvaneet vuoden 2018 tammikuuhun verrattuna. Tammikuun loppuun päättyvän 12 kuukauden jaksolla sähkön tuonnissa sen sijaan ei tapahtunut juuri minkäänlaista muutosta — tuonti on kasvanut ainoastaan 2,8 prosenttia, kun sitä verrataan vuotta aikaisempaan 12 kuukauden jaksoon.

Sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitokset tuottivat sähköä tammikuussa kolmanneksen Suomen käyttämästä sähköstä (2951 GWh). Tämä on reilut 19 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten tammikuussa. Pelkkää sähköä jauhavat erillistuotantolaitokset tuottivat sähköä peräti 34 prosenttia enemmän kuin viime vuoden tammikuussa. Tästä huolimatta erillistuotannon osuus oli ainoastaan viisi prosenttia suomalaisesta sähköntuotantopaletista.

Vesivoima laskussa

Vesivoimalla katettiin tammikuun aikana noin 12 prosentin viipale kaikesta sähkönkäytöstä. Vesisähköä kertyi 1115 gigawattituntia, mikä on yli 24 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten tammikuussa. Tammikuun loppuun päättyvän 12 kuukauden jaksolla vesisähköä syntyi noin 15 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin vastaavalla jaksolla.

Tuulisähköä tuotettiin tammikuussa 463 gigawattituntia — reilut seitsemän prosenttia vähemmän kuin vuoden 2018 tammikuussa. Tuulisähkön osuus oli viisi prosenttia kuukauden sähkönkulutuksesta. Tammikuun loppuun päättyvällä 12 kuukauden jaksolla tuulisähköä on kuitenkin tuotettu yli 22 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavalla jaksolla.

Ydinvoiman osuus suomalaisessa sähköntuotantopaletissa oli tammikuussa noin viidennes — tosin 12 kuukauden pituisella jaksolla sen osuus on yleensä hivenen suurempi: noin 25 prosenttia. Tammikuussa ydinvoimalaitokset jauhoivat sähköä 2072 gigawattituntia. Tämä on täsmälleen yhtä paljon kuin vuotta aikaisemmin tammikuussa.

Sähkötuotannossa käytetyt hiilidioksidipäästöjä aiheuttavat polttoaineet.

Päästöttömien määrä vaihtelee

Tammikuun aikana sähköntuotannossa käytetyt fossiiliset polttoaineet aiheuttivat 928 000 tonnia hiilidioksidipäästöjä. Näistä 64 prosenttia aiheuttivat sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitokset — loput menevät erillistuotannon piikkiin. Hiilidioksidipäästöjä aiheuttaa kivihiilien, turpeen, maakaasun ja öljyn polttaminen.

Suomalaisesta sähköntuotannosta 81 prosenttia on päästötöntä. Eri tuotantomuotojen osuudet kuitenkin vaihtelevat kuukausittain. Tammikuussa päästöttömien tuotantomuotojen osuus Suomessa tuotetusta sähköstä oli 71 prosenttia. Kivihiilen osuus oli 11 prosenttia, maakaasun reilut 10 prosenttia ja turpeen vähän yli viisi prosenttia.

teksti Petri Sallinen / pääkuva Scanstockphoto

EDIT. Viittaus aikaisempaan kulutusennätykseen korjattu. Edellinen ennätys on vuodelta 2010 (9309 GWh) eikä suinkaan vuodelta 2016, kuten jutussamme väitettiin.

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit

Sähkönkäyttö huippulukemissa

Hei
katselin kk-kulutuksia ja mielestäni edellinen ennätys on vuoden 2010 tammikuulta 9309 GWh.

- to maalisk. 07 08:46:13 2019

Edellinen kulutusennätys on vuodelta 2010

Todellakin näin on. Edellinen kulutusennätys on vuoden 2010 tammikuulta (9309 GWh) eikä suinkaan vuoden 2016 tammikuulta (9267 GWh), kuten jutussa väitettin. Vuoden 2016 tammikuun tulos on vasta kolmosena. Kiitokset tarkkaavaiselle lukijallemme.

- toimitus -

Petri Sallinen - pe maalisk. 08 10:40:08 2019