20.12.2016, kello 12.22

Marraskuun sähkötilasto:

Sähkönkäyttö loivassa kasvussa

Suomi käytti sähköä marraskuussa 7869 gigawattituntia. Tämä on 8,1 prosenttia enemmän kuin vuoden 2015 marraskuussa. Tuulisähköä tuotettiin kuukauden aikana peräti 50 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Kaikki sähkönkäyttöä mittavat tilastot näyttävät loivaa kasvua sähkönkäytössä. Marraskuun loppuun päättyvän 12 kuukauden jaksolla sähköä käytettiin 2,4 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin saman jakson aikana. Myös vuoden alusta marraskuun loppuun päättyvän kauden aikana kasvua on ollut 2,9 prosenttia vuoden takaiseen vastaavaan kauteen verrattuna.

Sähkönkäyttöön Suomessa vaikuttaa kaksi asiaa: teollisuustoiminnan aktiivisuus ja lämmityksen tarve. Jos teollisuustuotannolla menee hyvin, lisää se sähkönkäyttöä ja jos ulkona on kylmää, lisääntyy lämmityksen tarve. Suomessa on vajaat 600 000 sähkölämmitteistä omakotitaloa ja viime vuosina yleistyneet lämpöpumputkin tarvitsevat sähköä toimiakseen.

Tuulisähkö kasvussa

Marraskuun aikana tuulisähköä tuotettiin 402 gigawattituntia. Tämä on 49 prosenttia enemmän kuin vuoden 2015 marraskuussa. Eniten tuotantoaan on kuitenkin lisännyt sähkön erillistuotanto, jota kertyi kuukauden aikana 641 gigawattituntia — 91,8 prosenttia enemmän kuin viime vuoden marraskuussa. Kasvuprosentit ovat kuitenkin dramaattisia aina silloin, kun on kyse pienistä energiamääristä.

Lämpövoimalaitokset, eli yhteistuotantolaitokset ja erillistuotantolaitokset, tuottivat marraskuun aikana sähköä 3008 gigawattituntia. Tämä on 28,6 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin marraskuussa. Yhteistuotantolaitosten osuus lämpövoimalaitosten potista oli 2366 gigawattituntia — kasvua 18,1 prosenttia viime vuoden marraskuuhun verrattuna.

Ydinvoimalaitokset tuottivat kuukauden aikana tapansa mukaisesti sähköä vakaasti — 1985 gigawattituntia, mikä on 2,2 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten marraskuussa. Vesisähkön määrä väheni 24,5 prosentilla — kuukauden kertymä oli 941 gigawattituntia.

Nettotuonti kasvoi hivenen

Sähköä tuotiin Suomeen kuukauden aikana 1579 gigawattituntia, kun vuotta aikaisemmin sitä tuotiin 1861 gigawattituntia. Tuonti laski, mutta nettotuonti — tuonnin ja viennin välinen erotus — nousi marraskuussa 3,6 prosenttia viime vuoden marraskuuhun verrattuna. Tämä johtui siitä, että sähkönvienti Suomesta Viroon romahti viime vuoden marraskuuhun verrattuna. Samaan aikaan sähköä tuotiin Virosta Suomeen 262 gigawattituntia, kun viime vuoden marraskuussa tuonti Virosta oli vain neljä gigawattituntia.

Sähkön tuonti Ruotsista puoliintui viime vuoden marraskuuhun verrattuna ja toisaalta tuonti Venäjältä kasvoi. Tuontilähteiden ja vientikohteiden jatkuvat muutokset ovat merkki siitä, että sähkömarkkinat toimivat — rajat ylittävää sähkökauppaa tehdään aina silloin, kun se on taloudellisesti kannattavaa.

Tarkempaa tilastotietoa marraskuun sähkönkulutuksesta voi imuroida koneelleen täältä.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit