05.08.2016, kello 11.05

Energiateollisuuden (ET) sähkötilastot:

Sähkönkulutus kasvanut 3 % alkuvuodesta

Sähkönkulutuksessa on tapahtunut hienoinen käänne, kun kuluvan vuoden ensimmäiselle vuosipuoliskolle kirjattiin 3,2 prosentin kasvu. Kasvu näkyy myös viimeisten 12 kuukauden ajalta eli vuositasolla, vaikkakin maltillisemmin (1,1 %).

Viimeiset kolme vuotta (2013–2015) sähkönkulutus on supistunut heikon talouskasvun ja enemmän tai vähemmän lämpimien säiden vuoksi. Muutamina irrallisina kuukausina on kirjattu lievää kasvua, mutta trendi on viettänyt alaspäin.

Nyt näyttäisi siltä, että on päästy takaisin jonkinlaiselle kasvu-uralle. Siitä kielivät myös suhdanneodotukset, jotka rakentamisessa ja palveluissa ovat kohtalaisen suotuisat. Kuinka kestävää nousutrendi on, sitä on vaikea arvioida, sillä viennissä, etenkin konepajateollisuuden osalta, näkymät ovat vielä harmaita.

Vesivoimaa vuositasolla yli viidennes lisää

Viimeisten 12 kuukauden aikana sähkönkulutuksesta on katettu vesivoimalla 20 prosenttia. Viidenneksen osuus on harvinaisen korkea, ja se kertoo siitä, että sateita on ollut riittämiin. Vuositasolla vesivoima kasvatti osuuttaan 21 prosenttia, ensimmäisellä vuosipuoliskolla 2016 kasvu jäi vajaaseen 3 prosenttiin, mutta osuus pysyi vajaassa viidenneksessä.

Pitkän ajan hyvästä vesitilanteesta poiketen kesäkuussa kotimainen vesivoimatuotanto notkahti, minkä vuoksi sähkön nettotuonti kasvoi peräti 56 prosenttia. Puolivuotisjaksolla tuonti on kasvanut 15 prosenttia, mutta vuositasolla se on pysynyt jokseenkin ennallaan. Tuonnin osuus sähkön hankinnasta on pysytellyt pitkään noin viidenneksessä.

Tuontiin on nyt tarjolla hyvin sähköä, sillä vesitilanne koko pohjoismaisilla markkinoilla on pysynyt hyvänä jo pitkään. Siitä ovat pitäneet ja pitänevät huolen Pohjois-Atlantilta Skandinavian yli Suomeen rantautuneet matalapaineet.

Kylmä tammikuu kasvatti erillistuotantoa

Ydinvoimalla kulutuksesta on katettu runsas neljännes niin vuosi- kuin puolivuotistasolla, ja kasvua osuudessa on ollut pari prosenttia. Lämpövoimalla kulutuksesta on katettu noin kolmannes sekä vuosi- että puolivuotistasolla.

Yhteistuotanto on supistunut viitisen prosenttia, erillistuotanto vuositasolla 28 prosenttia, mutta puolivuotiskaudella se onkin kasvanut 6 prosenttia. Kasvu johtuu erittäin kylmästä tammikuusta, jolloin kirjattiin kuukausitason sähkönkulutuksen ennätys – 9,3 TWh.

Tuulivoiman kasvu hidastumassa

Pelkkiä kasvulukuja tarkasteltaessa tuulivoima porhaltaa omissa lukemissaan. Mutta näyttää siltä, että sen kovin kasvuvauhti on takanapäin. Viimeisten 12 kuukauden aikana tuulivoimatuotanto on kasvanut 42 prosenttia, mutta tämän vuoden ensimmäisellä puolivuotisjaksolla enää runsaat 9 prosenttia.

Kesäkuussa tuulivoimalle kirjattiin kuitenkin jälleen kaksinumeroinen kasvuluku, 16 prosenttia. Vuositasolla tuulivoima on nyt yltänyt 1,7 TWh:n tuotantoon, millä on katettu 3 prosenttia Suomen sähkönhankinnasta.

Tästä ET:n sähkötilastoihin

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit