28.01.2016, kello 08.43

Nord Pool saa kilpailijan

Sähköpörssi EPEX-SPOT Suomeen

Ranskalais-saksalainen sähköpörssi EPEX-SPOT aikoo aloittaa sähköpörssipalveluiden tarjoamisen Suomessa. Yhtiö on oikeutettu toimintaan Suomessa, koska sillä on nimetty sähköpörssin asema toisessa EU-maassa. EPEX on tehnyt ilmoituksen aikomuksestaan Energiavirastolle.

EPEX-SPOTin tulo Suomeen juontaa juurensa siitä, että viime vuoden elokuussa astui voimaan laatuaan ensimmäinen sähkön siirtokapasiteetin jakamista ja siirtojen hallintaa (CACM) koskeva komission suuntaviiva.

Suuntaviivan mukaan jäsenvaltioiden tuli nimetä alueelleen vähintään yksi sähköpörssi neljän kuukauden kuluessa asetuksen voimaantulosta. Sähköpörssin tehtävänä on ylläpitää sähkön tukkumarkkinapaikkaa ja huolehtia siihen liittyvistä velvoitteista.

Energiavirasto nimesi hakemuksesta Nord Pool Spotin, nykyisin NordPoolin (NP), CACM:n suuntaviivan mukaiseksi sähköpörssiksi Suomessa. NP sai vastaavan nimityksen myös useissa muissa maissa.

Tavallisille sähkön käyttäjille sähköpörssien välinen kilpailu ei aiheuta suuria muutoksia. Suomen kantaverkko-operaattori Fingrid joutuu muuttamaan tietojärjestelmiään siten, että useamman pörssin välittämien sähkötarjousten pääsy yhteiseen eurooppalaiseen laskentajärjestelmään on tietoturvallista.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit