13.12.2017, kello 10.55

Puutornimuuntamot — tarinoita sähkönsiirrosta

Sähkörakennelmien saimaannorpat

Suomessa yleisesti käytössä olleet puiset tornimuuntamot ovat maailman mittakaavassa harvinainen ilmiö. Maarit Verronen on taltioinut niistä viimeisten tarinat. Omalaatuisen aihevalinnan lisäksi Verrosen kirja on kirjoitettu vetävästi.

Herajoella diafilmille 1970-luvulla kuvatun puutornimuuntamon tarina on kerrottu Maarit Verrosen kirjassa. Kuva: Ilkka Hovi.

Mitä ovat nämä pellonpientareilla, teiden reunuksilla tai asutuksen kupeessa könöttävät maskuliiniset taivaisiin kurottavat kopit? Kirjailija Maarit Verrosen mielestä niitä voitaisiin kutsua ytimekkäästi ”muuntamoiksi”, mutta historian kannalta tämä olisi aivan liian yksinkertaista. Aikojen saatossa niitä on ehditty kutsua monilla eri nimillä: puutornimuuntamo, puukoppimuuntamo, pystymuuntamo tai kirkkomuuntamo. Verrosen kirja ”Puutornimuuntamot — tarinoita sähkönsiirrosta” porautuu puurakenteisten tornimuuntamoiden ihmeelliseen maailmaan.

Kaikki jäljellä olevat puiset tornimuuntamot ovat saanet kasvot Verrosen uutuuskirjassa. Kirjassa Verronen paljastuu puutornimuuntamoista intohimoisesti kiinnostuneeksi friikiksi, joka on suurella sydämellä taltioinut jäljellä olevien muuntamoiden tarinat ja kohtalot. Kahdesti Finlandia-ehdokkaana olleen Verrosen teksti onkin vetävää ja sielukasta. Taustalla näkyy aito kiinnostus aiheeseen, mikä vain parantaa kirjan luettavuutta. Kirja on enemmän kertomus ja vähemmän pölyltä maistuva teollisuushistoriallinen tutkimus.

Kirjasta selviää myös se, miksi nämä hassunäköiset rakennukset aikanaan pystytettiin ja mitä niillä tehtiin. Niiden rooli Suomen sähköistymisessä, teollistumisessa ja kehittymisessä oli samankaltainen kuin maanteiden tai rautateiden välimatkojen lyhentäjänä. Muuntamoiden kautta juoksutettiin sähköä yhä useampaan tupaan, tehtaaseen, verstaaseen ja kotiin elämää ja työtä helpottamaan. Puutornimuuntamoiden kaltaisten rakennelmien kohtalo on kuitenkin samanlainen kuin muidenkin infrastruktuurirakennelmien: lopulta ne aina korvataan uudemmilla, paremmilla ja tehokkaammilla, kun tekniikka kehittyy. Tuhannet puutornimuuntamot ovat jo kadonneet historian hämäryyteen.

Suomalaiseen miljööseen kuuluva puutornimuuntamo voi innostaa rakentamaan aiheesta myös pienoismallin. Kuva: Petri Sallinen.

Maarit Verrosen kirja on oivallinen mahdollisuus nielaista kaikki tekniikan historiaan liittyvät ennakkoluulot, joita matkan varrella on mahdollisesti kertynyt takinliepeisiin. Kirja nimittäin toimii myös ”tavallisena” kirjana. Sen voi lukea myös hyvien tarinoiden vuoksi, vaikka itse muuntamot eivät aiheuttaisikaan sydämentykytyksiä. Sähkösiirron ammattilaisten pukinkonttia taas ei voi kuvitella ilman tätä kirjaa.

Voin myös tehdä henkilökohtaisen tunnustuksen. Olen valokuvannut ja mitannut yhden puutornimuuntamon, laatinut mittauksista työpiirustuksen ja rakentanut piirustusten avulla pienoismallin. Kirjasta sain pienoismallilleni myös kertomuksen.

teksti Petri Sallinen

Kirjan voi tilata Adlibriksen nettikirjakaupasta.

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit