22.02.2018, kello 12.51

Suomessa ei ole kylmä, vaikka siltä tuntuu

Sähkötehot riittävät

Talven kylmin aamu tuntui jäätävältä myös Etelä-Suomessa. Sähkömarkkinoilla hinnat tai sähköjärjestelmän tehonkäyttö eivät kuitenkaan enteile niukkuutta.

Torstaiaamuna Suomi käytti sähköä 13 820 megawatin teholla. Historian korkein tehohuippu 15 149 megawattia vuodelta 2016 on kuitenkin vielä kaukana.

— Mikään ei viittaa siihen, että sähköstä olisi niukkuutta pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla, toteaa Energiateollisuus ry:n asiantuntija Petteri Haveri.

— Sähkön tukkuhinta Suomessa on helmikuun pakkasilla ollut 70–90 euroa megawattitunnilta. Tämä ei ole poikkeuksellinen talviajan hinta.

Haveri huomauttaa, että hinnat reagoivat herkästi sähkömarkkinoilla tapahtuviin muutoksiin. Esimerkiksi vuosien 2009–2010 välisenä talvena sähkö maksoi hetkellisesti pohjoismaisilla markkinoilla jopa 1000–1400 euroa megawattitunnilta, kun sähkönkäyttö kipusi huippulukemiin.

— Tällä hetkellä sähköjärjestelmä toimii hyvin eikä Suomessa loppujen lopuksi ole edes kovin kylmä. Ilma vain tuntuu hyytävältä, koska ihmiset ovat tottuneet leutoon säähän.

Maksimissaan suomalainen sähköjärjestelmä kykenee tuottamaan sähköä noin 12 000 megawatin teholla. Kantaverkkoyhtiö Fingrid ja Energiavirasto arvioivat tuontitehoa irtoavan Pohjoismaista ja Venäjältä tiukoissakin tilanteissa reilut 3000 megawattia.

Kun tehonkäyttö ylittää kriittisen pisteen, otetaan Suomessa käyttöön varavoimalaitokset eli tehoreservit. Tehoreservien käytöstä päättää kantaverkkoyhtiö Fingrid, mutta niitä ei ole tarvinnut käyttää aikoihin — viimeksi vuonna 2010.

Sähköjärjestelmän tilaa voi tarkastella kantaverkkoyhtiö Fingridin kotisivuilta reaaliaikaisesti. Järjestelmä kertoo, miten Suomi käyttää sähköä ja millä tavoilla sähköä tuotetaan. Tänä aamuna esimerkiksi aurinkovoimalaitokset tuottivat sähköä kolmen megawatin teholla. Moni ei odottaisi aurinkosähköä syntyvät sydäntalven hetkinä.

Kaukolämpöteho ei lopu

Suomalaiset kaukolämpölaitokset kykenevät tuottamaan lämpöä 22 700 megawatin teholla. Kunnioitettava tehomäärä riittää taatusti kaikissa olosuhteissa.

— Kaukolämpötoiminta on kuitenkin alueellista toimintaa. Yhteenlaskettu kaukolämpöteho ei siis ole valtakunnallisesti koko kaukolämpöjärjestelmän käytettävissä samaan tapaan kuin sähkötehoa voidaan käyttää, huomauttaa Energiateollisuus ry:n kaukolämpöasiantuntija Mirja Tiitinen.

Asiakkaiden varaama yhteenlaskettu kaukolämpöteho Suomessa on 18 900 megawattia. Tämän verran tehoa kaukolämpöyhtiöt ovat sitoutuneet toimittamaan asiakkailleen kaikissa olosuhteissa.

Energiamurros aiheuttaa muutoksia

Energiamarkkinoilla tapahtuneet muutokset vaikuttavat Suomessa käytettävissä olevaan sähkötehoon. Pelkkää sähköä tuottavat lauhdevoimalaitokset ovat jo lähes kadonneet markkinoilta kannattamattomina. Sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitokset ovat nyt kokemassa saman kohtalon. Kun yhteistuotantolaitokset vanhenevat, ne korvataan usein pelkkää lämpöä tuottavilla laitoksilla. Tämä supistaa käytettävissä olevan sähkötehon määrää.

Olkiluotoon valmistuva uusi ydinvoimalaitos kuitenkin nostaa käytettävissä olevan sähkötehon määrää 1600 megawatilla. Toinen selvästi tehovarantoja nostava laitos on Hanhikiveen suunnitteilla oleva ydinvoimalaitos. Sen teho on 1200 megawattia, mutta laitos valmistuu aikaisintaan vuonna 2024.

Kuva Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit