14.08.2019, kello 15.55

Kapasiteetti 122-kertaistuu 20 vuodessa

Sähkövarastoja jopa 1 TW vuonna 2040

Sähkövarastojen arvioidaan kasvavan eksponentiaalisesti seuraavien 20 vuoden aikana. Nykyisestä noin 9 GW:n kapasiteetista noustaan lähes 1100 GW:iin eli yli yhden terawatin (TW) kapasiteettiin. Kasvu on siten 122-kertaista.

Arvion on tehnyt BloombergNEF (BNEF), jonka mukaan tämä huikea kasvu edellyttää 590 miljardin euron investointeja. Investoinnit onnistunevat, kun litiumakkujen hinnat putoavat nopeasti. Vuosien 2010-2018 hintatasosta niiden ennustetaan tulevan alas jopa 85 prosenttia.

BNEFin Energy Storage Outlook 2019-julkaisun mukaan litiumakkujen hinnat puolittuvat jo vuoteen 2030 mennessä. Hintojen halpenemista vauhdittaa markkinoiden jakautuminen kahtaalle – kiinteisiin varastoihin ja sähköisiin ajoneuvoihin. Raportti puhuu jopa maailmanlaajuisesta sähköjärjestelmästä, jonka selkärankana on edullinen tuuli- ja aurinkosähkö.

Aurinkosähkö alan ykkösmoottori

Yksi raportin kirjoittajista, energiavarastoinnin analyytikko Yayoi Sekine sanoo, että tämän vuoden raporttiin tehtiin kaksi suurta muutosta: ensinnäkin siinä nostettiin vuoden 2040 investointiarvioita reippaasti – yli 35 miljardilla eurolla ja toiseksi suurimman osan uudesta varastointikapasiteetista oletetaan olevan pikemminkin laitoskokoa kuin koti- tai toimistotavaraa.

BNEF:n analyysi olettaa, että halvempia akkuja voidaan käyttää yhä useampiin sovelluksiin. Näitä ovat esimerkiksi energian siirto silloin, kun aurinko- ja tuulisähköä ei ole saatavilla, huippukulutustilanteiden hallinta ja asiakkaiden mahdollisuus hankkia sähköä silloin, kun se on edullista.

BNEF:n energiavarastointialan päällikkö Logan Goldie-Scot sanoo, että lähitulevaisuuden akkurakentamista vie eteenpäin uusiutuvan sähkön varastointi, erityisesti aurinkosähköön liittyen. Tämä on uusiutuvien energialähteiden uutta aikakautta, joka perustuu uusiin sopimusrakenteisiin tuottajan ja verkon välillä.

Raportin mukaan noin 10 maata hallitsee varastointimarkkinoista lähes kolmea neljäsosaa, mikäli ne lasketaan gigawattien mukaan. Etelä-Korea on markkinajohtaja vielä tänä vuonna, mutta joutuu pian luovuttamaan paikkansa Kiinalle ja Yhdysvalloille, joiden ennustetaan olevan selvässä johtoasemassa vuonna 2040. Alan muita merkittäviä markkinatoimijoita ovat Intia, Saksa, Etelä-Amerikka, Kaakkois- Aasia, Ranska, Australia ja Britannia.

Sähkövarastoilla voidaan hallita verkkoa paremmin

Sähköjärjestelmä- ja liikennealoilla on käynnissä perustavanlaatuinen muutos. Laskevat tuuli- ja aurinkosähkön sekä varastoinnin hinnat merkitsevät, että tuulella ja auringolla tuotetaan vuonna 2040 maailman sähköstä jo 40 prosenttia, kun niiden osuus nyt on 7 prosenttia. Samanaikaisesti sähköiset matkustaja-ajoneuvot voivat kattaa jopa kolmanneksen koko maailman matkusta-ajoneuvokannasta vuoteen 2040 mennessä, kun niiden osuus tällä hetkellä on vain puoli prosenttia.

Sähkön varastoinnin tarve kasvaa, kun on tasapainotettava vaihtelevan uusiutuvan energian tuottamaa sähköä verkossa. Sähkövarastoja rakennetaan entistä enemmän, jotta voidaan hallita dynaamista sähkön tarjontaa ja kysyntää.

Raportin mukaan sähkön varastoinnista tulee käytännöllinen vaihtoehto uudenlaiselle sähköntuotannolle tai verkkojen vahvistamisille. Myös sähkön pienimuotoinen varastointi yleistyy tuoden järjestelmäpalveluja asiakassovelluksiin.

Sähkövarastoinnin ja sähköisen liikenteen kokonaistarpeeksi arvioidaan 4584 GWh vuonna 2040. Se tarjoaa oivan tilaisuuden akkujen valmistajille ja kaivosalalle, jolta tarvitaan sellaisia komponenttimetalleja kuin litium, koboltti ja nikkeli.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Shutterstock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit