16.04.2019, kello 10.34

Liikenne ja lämmitys pääkohteina

Saksa harkitsee CO2 -hinnoittelua

Vuoden 2019 loppuun mennessä Saksan hallitus aikoo päättää, ottaako se käyttöön hiilidioksidihinnoittelun saavuttaakseen vuoden 2030 ilmastotavoitteensa.


Liittokansleri Angela Merkel parlamentin kyselytunnilla 10.4.2019.

Asiasta ilmoitti liittokansleri Angela Merkel viikoittaisessa videopodcastissaan. Jo aiemmin liittoparlamentin kyselytunnilla Merkel oli todennut mahdollisen hinnoittelun kohdistuvan pääasiassa liikenteeseen ja lämmitykseen.

- Saksan on tehtävä valtavia ponnistuksia saavuttaakseen vuoden 2030 päästövähennystavoitteen, joka on vähintään 55 prosenttia vuoden 1990 tasoon verrattuna, Merkel sanoi podcastissaan. Hän lisäsi vielä, että maan nykyhallitus on ennen kaikkea “ilmastokabinetti”, joka korostaa ilmastonsuojelun tärkeyttä.

- Päämäärämme on saada vuoden loppuun mennessä aikaiseksi lailliset puitteet toimille, joilla pystymme saavuttamaan vuoden 2030 ilmastotavoitteet Merkel sanoi ja viittasi hallituksensa ilmastolakiesitykseen. Liittohallitus aikoo tehdä päätökset toimista, joilla leikataan päästöjä kaikilta olennaisilta sektoreilta – energiasta, rakennuksista, liikenteestä ja maataloudesta. Auki on kuitenkin vielä kysymys siitä, säästetäänkö jokin sektori hiilihinnoittelulta vai otetaanko käyttöön yleinen CO₂ -hinnoittelu.

Muutamat merkittävät CDU-puolueen edustajat ovat olleet sitä mieltä, että hiilihinnoittelu ei alunperin ollut hallituksen agendalla. Mutta parlamentissa Merkel totesi viime viikolla, että ilmastokabinetti aikoo tutkia viimeaikaisia ehdotuksia CO₂ -hinnoittelusta liikenne- ja lämmityssektoreilla.

Vuoden 2030 päästövähennystavoitteen saavuttamispaineiden lisäksi Saksan hallitusta rasittaa se, että maa voi joutua maksamaan tuntuvia sakkoja siitä, ettei se kykene leikkaamaan päästöjä EU:n taakanjakosääntelyn mukaisesti. Saksa on jo asettanut tavoitteekseen kattaa 60 prosenttia sähköntuotannostaan uusiutuvalla energialla vuoteen 2030 mennessä.

Merkel sanoi vihkivänsä käyttöön Itämeren suurimman merituulivoimapuiston – E.ON:in Arkonan – tällä viikolla (16) ja osoittavansa siten, kuinka tärkeää uusiutuvan energian lisääminen on saksalaisille.

Lähde: Clean Energy Wire

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Bundestag/Melde 2019

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit