13.08.2015, kello 09.13

Tukirahoituksessa kokeillaan huutokauppaa

Saksa johtaa aurinkoenergiassa

Saksassa on maailman suurin aurinkosähkökapasiteetti. Maahan oli asennettu vuoden 2014 lopussa 38.2 GW aurinkoenergiaa, mikä on 21 prosenttia globaalista kapasiteetista (179,6 GW).

Tieto käy ilmi kansainvälisen uusiutuvan energian järjestön (IRENA) "Renewable Energy Statistics 2015" – tilastojulkaisusta. Sen mukaan toisena Saksan jälkeen tulee Kiina (28,1 GW) ja kolmantena Japani (23,3 GW).


Saksan aurinkoenergiabuumin taustalla on ollut uusiutuvaa energiaa koskevan lain sallima avokätinen tukirahoitus aurinkoenergiapaneeleiden asentamiseen. Se on houkuttanut myös aurinkopaneeleiden laajamittaiseen asentamiseen maantasolle.

Maantasolle asennettavien paneeleiden tukea haetaan huutokaupalla

Viime vuonna lakia kuitenkin muutettiin niin, että maantasolle asennettaviin aurinkopaneeleihin ei enää saa hallinnollisiin määräyksiin perustuvaa tukirahoitusta vaan rahoitusta on haettava huutokaupalla.

Tukea hakevien on osallistuttava huutokauppaan ja tukea heruu vain siinä tapauksessa, että tarjous osoittautuu onnistuneeksi. Rahoitussopimukseen pääsevät alimpia tarjouksia esittäneet huutajat. Toisin sanoen rahoitusta saavat ne, jotka pyytävät vähiten.

Ensimmäinen pilottihuutokauppa pidettiin 15. huhtikuuta tänä vuonna. Korkea osallistujamäärä osoitti, että uusi käytäntö on laajalti hyväksytty. Toisen kauppakierroksen tarjoukset oli jätettävä elokuun alkuun mennessä ja kolmannen kierroksen vastaava määräaika on joulukuun alku.

Ensimmäisellä kierroksella näppejään nuolemaan jäänet tarjoajat voivat yrittää uudelleen tulevilla kierroksilla.

Tavoitteena kustannustehokas systeemi

Huutokaupparahoitussysteemillä pyritään saavuttamaan uusiutuvan energian kasvutavoitteet samaan tapaan kuin hallinnollisellakin rahoituksella mutta sitä kustannustehokkaammin. Tavoitteena on tietysti myös, että maantasoon asennettavien aurinkopaneelien määrä kasvaa tasaisesti.

Samalla pyritään pitämään yleinen hyväksyttävyys korkealla tasolla ja saamaan eri tahoja rakentamaan aurinkoenergiaa. Pilottihuutokaupat nähdään tarpeellisiksi myös siinä mielessä, että niiden kokemuksista saadaan viitteitä siihen, voidaanko huutokauppasysteemiä soveltaa uusiutuvan energian muihinkin muotoihin.


Kuvat: Scanstockphoto ja BMWi/ Data: IRENA

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit