11.04.2017, kello 15.19

Tanskan sähkönvienti kärsii kun …

Saksa rajoittaa sähköntuontia

Sähkön sisämarkkinat EU:ssa siintävät yhä kaukaisuudessa, kun katselee unionin suurimman sähkömarkkinamaan Saksan touhua. Uutistoimisto Bloombergin mukaan Saksa rajoitti viime vuonna tuontikapasiteettia Tanskasta 89 prosenttia, mikä pudotti pohjoismaisilta markkinoilta Saksaan viedyn sähkömäärän alimmilleen 17 vuoteen.

Tämä on tietysti pitkälti tulosta liittokansleri Angela Merkelin “maailmoja syleilevästä” Energiewendestä: massiiviset panostukset tuuli- ja aurinkoenergiaan ovat tuoneet niin paljon sähköä valtakunnan verkkoon, että yksin siitä selviytyminen on osoittautunut vaikeaksi – puhumattakaan sitten vielä tuontisähköstä.

Toisessa vaakakupissa on tietysti myös Tanskan vahva tuulivoimasatsaus. Pohjoismaiset markkinat eivät jatkuvasti vedä kaikkea tanskalaista tuulisähköä, jolloin luonteva ilmansuunta sille on etelä ja siellä Saksan markkinat.

Naapurimaiden kiista horjuttaa EU:n tavoitetta kaataa rajat jäsenmaiden väliseltä sähkönsiirrolta, millä on tarkoitus vauhdittaa energiaturvallisuutta ja leikata kustannuksia rajat ylittävältä sähkökaupalta. Keskustelut Saksan ja Tanskan välillä ovat takkuilleet, eikä ratkaisua ollut näköpiirissäkään neuvottelijoiden kohdatessa Berliinissä maaliskuun lopulla.

- Tanskan tarkoitus on päästä ratkaisuun mahdollisimman nopeasti, maan energiaministeri Lars Christian Lilleholt totesi tavattuaan Saksan ympäristöministerin. Neuvottelut ovat olleet hyviä, mutta tarvitsemme tuloksia, hän jatkoi.

Saksan energiaviranomaiset eivät kommentoi asiaa – toteavat vain, että neuvottelut tanskalaisten kanssa ovat käynnissä.

Pohjolan sähköntuottajille noin 20 miljoonan euron vuosimenetys

Tanska ei ole tehnyt virallista valitusta EU:lle sähkönsiirron rajoituksista, vaan katsoo parhaaksi jatkaa neuvotteluja, jotka käynnistyivät vuonna 2012, kun siirtokapasiteettia oli leikattu 49 prosenttia edellisvuodesta. Euroopan komissio odottaa neuvottelutulosta ennen kuin ryhtyy mihinkään toimiin, komissiosta viestitään.

Ruotsin energiaviraston mukaan rajoitus maksaa pohjoismaisille sähköntuottajille noin 20 miljoonaa euroa vuodessa menetettyinä myyntituloina.

Sähköruuhka Saksan ja Tanskan rajalla on tuntuvinta tuulisina päivinä, kun tuulisähkön tuotanto ylittää kysynnän kummassakin maassa eikä ylijäämäsähköä voi toimittaa mihinkään. Se voi johtaa negatiivisiin sähkön markkinahintoihin, jolloin tuottajien pitää maksaa saadakseen kuluttajat ottamaan sähkönsä.

Saksa estää tuontia rajoittamalla kapasiteettia siirtoyhteydessä, jota se tarjoaa tämän ja huomispäivän markkinoille tulevalle tuotannolle. Tanska ei toimi samoin halutessaan antaa tilaa tuulisähkön tuotannolle sulkemalla samalla perinteistä sähköntuotantoa. Näin tehdessään se on riippuvainen tuontisähköstä tuulettomina päivinä.

Kun Saksa rajoittaa lisääntyvällä tahdilla sähkön tuontia, samalla se vie sähköä ennätysmääriä. Viime vuonna Saksa myi lähes viisi kertaa enemmän sähköä läntisen Tanskan siirtoyhden kautta kuin se osti sieltä sähköä. Nettoviennissä syntyi vuosiennätys.

Läntisen Tanskan siirtoyhteys on suurin linkki pohjoismaisten sähkömarkkinoiden ja manner-Euroopan markkinoiden välillä. Se kattaa noin 40 prosenttia markkinoiden siirtokapasiteetista.

Kantaverkkovahvistuksia meneillään ja suunnitteilla

Ratkaisuun kiistassa voidaan päästä sen myötä, kun Saksan noin 22 miljardin euron arvoinen kantaverkkojen laajennusprojekti saadaan valmiiksi. Mutta kokonaisuuteen olennaisesti liittyvä siirtopotentiaalin pohjois-eteläsuuntainen vahvistus toteutunee aikaisintaan vuonna 2025.

Vuoteen 2022 mennessä Tanskaan menevän pääsiirtoyhteyden kapasiteetti pitäisi saada tuplattua. Tästä osuudesta vastaa yksi Saksan neljästä kantaverkkoyhtiöstä, TenneT TSO GmbH, josta kerrotaan, että hanke on meneillään ja on osa ongelman ratkaisua.

Saksan aiheuttamaa ruuhkaa pyritään myös väistämään muilla ratkaisuilla. Tanska ja Hollanti suunnittelevat 700 MW siirtoyhteyttä vuodeksi 2019, mikä olisi ensimmäinen siirtoyhteys näiden maiden välillä. Norja ja Britannia puolestaan sopivat viime vuonna rakentavansa maiden välille 1400 MW yhteyden, josta tulee pisin merenalainen siirtoyhteys.

Kaikki eivät kuitenkaan pidä aikaa vieviä siirtoyhteysvahvistuksia hyvänä ratkaisuna verkkorajoitusten hoitamiseksi. Tanskan suurimpiin tuulivoimatuottajiin kuuluvan Vattenfall AB:n edunvalvontajohtaja Kristian Gustafsson sanoo, että ratkaisujen on sallittava sähkökaupan jatkuvan EU-sääntöjen mukaan.

Lähde: Bloomberg

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit