17.12.2018, kello 09.04

Hiilen energiakäytön lopetusta odotellessa

Saksan kivihiilituotanto päättyy

Tuotanto Saksan kahdesta jäljellä olevasta kivihiilikaivoksesta yltää tänä vuonna 2,6 miljoonaan tonniin, kun se vielä viime vuonna 3,7 miljoonaa tonnia. Näin arvioi alan yhteistyöjärjestö Gesamtverband Steinkohle (GVSt).

Kotimaisen kivihiilen myynti nousee kuluvana vuonna noin 4 miljoonaan tonniin, kun se vuonna 2017 oli 4,5 miljoonaa tonnia. Suuntaus on linjassa kansallisen aikataulun kanssa, jonka mukaan kotimaisen kivihiilen louhinta päättyy kokonaan 31.12.2018, koska tuontihiili on halvempaa.

Vuoden 2018 lopun asettaminen deadlineksi päättää 200 vuotta kestäneen kivihiilen louhinnan Ruhrin laaksossa. Samalla se merkitsee, että Saksa sai pitää tukensa tuotannolle, jonka lopettamista Euroopan komissio oli edellyttänyt tapahtuvaksi jo vuoden 2014 loppuun mennessä.

Huolimatta Saksan näyttävästä käänteestä uusiutuvan energian sähköntuotantoon hiilellä tuotetaan yhä 36 prosenttia maassa kulutettavasta sähköstä. Osuus sisältää kivihiilen ohella myös ruskohiilen.

Kivihiilivoimalat ovat käyneet pitkälti tuontihiilellä. Silti tuontikin hiipuu. Kivihiilen tuontiryhmittymä VDKI totesi kesällä, että kuluvan vuoden noin 45miljoonan tonnin tuonti putoaa 12 prosenttia vuoden 2017 tuonnista. Syynä on uusiutuvan energian vahva kilpailuasema.

Saksassa odotellaan maan hallituksen asettaman hiilikomitean ehdotusta siitä, milloin hiilen käyttö energiantuotannossa lopetetaan kokonaan. Viimeisimmissä arvioissa on veikattu vuotta 2022. 

Lähde: reuters.com

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit