17.12.2019, kello 09.24

Selvitys huokuu pessimismiä

Saksasta tuulivoiman 'ongelmalapsi'?

Luottamus Saksan tuulivoimamarkkinaan on luisunut alimmalle tasolleen, kertoo uusi selvitys. Kasvava pessimismi yhdessä tuulivoiman avainmaassa on merkille pantavaa.

WindEnergy Hamburgin julkistaman selvityksen mukaan luottamus erityisesti maatuulivoimaan on heikentynyt kolminkertaisesti verrattuna aiemmin tänä vuonna tehdyn tutkimuksen tuloksiin.

Mutta myös merituulivoiman osalta mielipiteet ovat kääntyneet negatiiviseen suuntaan. Tutkimuksessa kysyttiin mielipiteitä yIi 5000 tuulivoima-alan ammattilaiselta.

- Yksi syy Saksan tuulivoimateollisuuden apeuteen näyttäisi olevan yleisen taloustilanteen heikkeneminen. Myös tilannearvio globaaleilta markkinoilta näyttää siltä, että maatuulivoiman tämänhetkinen liiketoimintaympäristö on kriittisemmässä tilassa kuin viime keväänä, WindEnergy Hamburgista todetaan.

Erityisesti Saksan osalta selvitys heijastelee poliittista väittelyä siitä, mikä pitäisi olla minimietäisyys tuulivoimaloiden ja ihmisasutuksen välillä. Liiketoimintaympäristöä koskeva arvio on tutkimuksen mukaan laskenut 50 prosenttia, kun vastaajat ovat voittopuolisesti nähneet sen kielteisessä valossa.

Mieliala kansainvälisillä tuulivoimamarkkinoilla on vielä Saksan tilannetta myönteisempi, vaikka asenteet sielläkin ovat tasaantuneet vuosia jatkuneen positiivisen kierteen jälkeen. Odotukset globaalin tuulivoimateollisuuden kehityksestä seuraavien kahden vuoden aikana eivät ole niin optimistisia kuin ne olivat aiemmissa selvityksissä, tuulivoiman eurooppalaisesta kattojärjestöstä WindEuropesta todetaan.

Arviot Pohjois-Amerikan, Aasian ja muun maailman maatuulivoimamarkkinoiden kehityksestä osoittavat pientä laskua, ja Euroopan osalta selvästi voimakkaampaa laskua, mutta kokonaisuudessaan arviot jäävät silti plussan puolelle.

Merituulivoimassa nousutrendi Pohjois-Amerikan ja Aasian markkinoilla jatkunee. Euroopan ja muun maailman merituulivoimamarkkinoille mentäneen sen sijaan alaspäin – mutta vain hieman.

Lähde: renews.biz

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Nordex

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit