17.09.2019, kello 09.42

Uutta akkuteknologiaa

Sata kertaa nopeampi latausaika

Sähköautoihin on kehitetty uudenlaista akkuteknologiaa, jonka ansiosta akun lataaminen sujuu jopa 100 kertaa nopeammin kuin nykyisin käytössä olevien akkujen lataaminen.

Hiili-ioneihin perustuvaa akkuteknologiaa on kehittänyt ZapGo -yhtiö Britannian Oxfordissa. Teknologian pilotoinnissa akku on kyetty lataamaan 35 sekunnissa ja täyslatauksella autoa on voinut ajaa 500 km, eli se on täysin vertailukelpoinen polttomoottoriautojen kanssa.

Akku sisältää kiinteässä tilassa olevia hiili-ionisia kennoja, eikä lainkaan litiumia tai kobolttia, mikä tekee siitä suhteellisen edullisen ja turvallisen. Kennot eivät voi syttyä tuleen, koska ionielektrolyyttien toiminta estää palon syttymisen. Akkujen sisältömateriaalit ovat lisäksi kierrätyskelpoisia.

Hiili-ioniset kennot voidaan ”paketoida” ajoneuvon moottoritilaan sellaisinaan, mikä mahdollistaa akun turvallisen latauksen huomattavasti nopeammin kuin nyt käytössä olevien akkujen lataamisen. Akku voidaan kytkeä 350 kW – 1 500 kW latureihin.

ZapGo:n toimitusjohtaja Stephen Voller sanoo, että yhtiön tavoite on tuoda sähköautot samalle lähtöviivalle kuin bensa- ja dieselautot. Eikä ainoastaan siinä, että saavutetaan sama latausaika kuin menee polttoainetankin täyttämiseen vaan myös siinä, että tarjotaan kilpailukykyinen hinta verrattuna perinteisiin autoihin.

- Koska litiumakkuihin liittyy turvallisuusriskejä, on niillä vaikea saavuttaa samoja yhden latauksen toimintasäteitä. Jopa uudentyyppiset kiinteän tilan litiumakut edellyttävät pakkaamista, jäähdytystä ja turvallisuustekniikkaa, mikä on aina merkittävä tekijä sähköauton hinnassa, Voller lisää.

Lähde: Smart Energy International

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: iStock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit

Laturit

Aika huiman kokoisia nuo 350-1500kW laturit. Ei ihan joka paikasta löydy liittymää moiselle pelille. Ei ihme että akut latautuvat tuolla teholla nopeasti.

Pasi - ke syysk. 25 14:51:22 2019