22.07.2015, kello 13.19

Energiateollisuuden (ET) sähkötilastot:

Sateet kasvattavat vesivoimatuotantoa

Sateisesta kesästä useat kärsivät, mutta eivät kaikki. Yksi hyötyjistä ovat vesivoimatuottajat. ET:n sähkötilastojen mukaan vesivoimatuotanto kasvoi kesäkuussa kolmanneksen verrattuna vuoden 2014 kesäkuuhun. Merkittävää kasvussa on se, että edellisvuodenkin kesäkuussa kirjattiin vesivoimatuotantoon lähes 30 prosentin kasvu.

Vesivoima kattoi kesäkuussa sähkön hankinnasta runsaat 29 prosenttia, vain ydinvoima ylsi suurempaan osuuteen – vajaaseen 32 prosenttiin. Kuluvan vuoden alusta vesivoimalla on katettu sähkönhankinnasta lähes viidennes ja se on kasvattanut osuuttaan vajaat 9 prosenttia. Vuositasolla (viimeiset 12 kk) vesivoiman osuus on ollut vajaat 17 prosenttia ja osuus on kasvanut 8 prosenttia.

Kotimaisen vesivoiman kasvu on vaikuttanut myös sähkön nettotuontiin, joka väheni kesäkuussa 29 prosenttia. Tuonnilla katettiin hankinnasta 15 prosenttia, kun vuotta aiemmin tuonnin osuus oli lähes 22 prosenttia. Vuoden alusta tuonnin osuus on vähentynyt runsaat 4 prosenttia.

Tuontiin olisi nyt tarjolla lisääkin sähköä, sillä vesitilanne koko pohjoismaisilla markkinoilla on pysynyt hyvänä ja lienee vain paranemaan päin. Siitä ovat pitäneet ja pitänevät huolen Pohjois-Atlantilta Skandinavian yli Suomeen rantautuneet matalapaineet. Lisäksi Norjassa saadaan sulavesiä altaisiin vielä nyt heinäkuun lopulla.

Tuulivoima kasvaa odotetun vahvasti

Pelkkiä kasvulukuja tarkasteltaessa vesivoimakin kalpenee tuulivoiman rinnalla. Tuulivoimatuotanto kasvoi kesäkuussa näet kolminkertaiseksi verrattuna kesäkuuhun 2014. Tämä on tietysti ollut odotettuakin, sillä syöttötariffeilla tuettu tuotanto on kiihdyttänyt tuulivoimarakentamista merkittävästi.

Kesäkuussa tuulivoiman osuus sähkönhankinnasta oli jo varsin lähellä kolmea prosenttia (2,7) ja ensimmäisen vuosipuoliskon aikanakin se on ollut vain kymmenyksen pienempi. Vuoden alusta kesäkuun loppuun tuulituotantoa oli jo himpun verran yli 1 TWh:n. Vuoden loppuun mennessä 2 TWh:n raja menee varmuudella rikki, sillä viimeisten 12 kuukauden aikana tuotanto ylsi jo 1,7 TWh:iin.

Sähkönkulutus mataa yhä

Vaikka kesäkuussa sähkönkulutuksessa kirjattiin pienoinen nousu (1,8 %), ei pitemmällä ajanjaksolla ole ollut nähtävissä suunnan muutosta. Kuluvan vuoden alusta kulutus on vähentynyt 1,3 prosenttia ja vuoden jaksolla 0,6 prosenttia.

Pitkään jatkunut alavireinen taloustilanne on pitänyt sähkön kysynnän alhaisena, ja sen myötä myös hinta on alamaissa.

Tästä ET:n sähkötilastoihin

Kuva: Oy Mankala Ab

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit