26.04.2016, kello 14.39
Jättipora aloittaa geotermisten lämpökaivojen poraamiseen
Seitsemän kilometrin syvyyteen
Suomen ensimmäisen geotermisen lämpölaitoksen poraaminen syvälle kallioperään alkaa Espoon Otaniemessä. Koeporausten perusteella on päätetty tunkeutua seitsemän kilometrin syvyyteen.
Otaniemen kallioperä on osoittautunut lupaavaksi kohteeksi rakentaa geotermistä lämpöä hyödyntävä kaukolämpölaitos. Siksi hankkeesta vastaava energiayhtiö St1 Deep Heat Oy aloittaa lopullisten syvälämpökaivojen poraamisen lähipäivinä. Poraamiseen käytetään jättimäistä poraa, joka on yli 50 metriä korkea. Sen nostokyky on yli 400 tonnia. Sähkökäyttöisen poran teho on 6,3 megawattia.
Lämpökaivojen poraaminen kestää noin kuusi kuukautta. Kun ensimmäinen reikä on valmis, auttaa se paikoittamaan toisen tarvittavan reiän. Veden on päästävä virtaamaan mahdollisimman hyvin reikien välillä.
Geotermiset reiät ja kallion luontaiset halkeamat toimivat maanalaisena lämmönvaihtimena ja ne yhdistetään maan pinnalla putkistolla lämpölaitoksen järjestelmiin. Reikien halkaisijat ovat alkupäässä yli 100 senttiä ja syvimmässä kohdassa runsaat 20 senttiä.
Ensimmäisessä vaiheessa porataan yksi reikä, jonka avulla toinen reikä paikoitetaan.
Laitoksen arvioidaan valmistuvan ensi vuoden helmikuussa. Lämpölaitoksen on laskettu tuottavan parhaimmillaan kaukolämpöä 40 megawatin teholla. Laitoksen tuottama kaukolämpö käytetään Fortumin kaukolämpöverkossa Espoossa. Fortum pystyy kattamaan laitoksen tuottamalla lämmöllä jopa kymmenen prosenttia Espoon alueen kaukolämmöstä.
— Uusien energiatekniikoiden tutkimus- ja kehitystyö ovat kriittisessä asemassa, mikäli haluamme vauhdittaa Suomea nousuun ja korvata fossiilista tuontienergiaa kotimaisilla vaihtoehdoilla, toteaa St1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen.
Geolämpöhanke sopii hyvin Fortumin myös strategiaan.
— Tavoitteena on saada Espoon kaukolämmön tuotanto hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä. Monipuolistamme kaukolämmöntuotantoa hyödyntämällä geotermisen lämmön lisäksi puuperäisiä polttoaineita ja hukkalämpöä, toteaa Fortumin teknologiajohtaja Heli Antila.
— Espoo haluaa olla ilmastomuutoksen torjunnassa edelläkävijä. Geolämmön tuotanto vahvistaa kaupungin roolia päästöjen vähentämissä, sanoo Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.
— Täysin päästötön geoterminen lämpö voi merkitä isoa harppausta kohti fossiilisista polttoaineista luopumista lämmöntuotannossa.
Kuva: Scanstockphoto
Kommentit