19.06.2018, kello 10.54

Claude Turmes jättää parlamentin

Siirtyy maansa ympäristöministeriksi

Energia- ja ilmastoasioissa profiloitunut vihreä luxemburgilaismeppi Claude Turmes jättää Euroopan parlamentin ja siirtyy Luxemburgin hallituksen ympäristöministeriksi.

Viimeisenä meppityönään Turmes johdattaa parlamentin trilogianeuvotteluihin komission ja neuvoston kanssa Energiaunionin hallintoa koskevasta esityksestä, jonka raportoijana Turmes on toiminut. Tämä tapahtuu keskiviikkona 19.6., ja heti seuraavana päivänä Turmes ottaa vastaa maansa ympäristöministerin tehtävät.

Turmesin ura meppinä on kestänyt 19 vuotta eikä hänellä ollut suunnitelmia jättää tehtäväänsä. Mutta kun hänen ystävänsä ja mentorinsa Camille Gira kuoli yllättäen toukokuussa, päätti Turmes tarttua tilaisuuteen, jota hänelle tarjottiin.

Vihervasemmistolaisena tunnettu Claude Turmes on tiukasti ajanut kunnianhimoisia ilmasto- ja uusiutuvan energian tavoitteita, mutta minään tiukkapipoisena ympäristöaktivistina häntä ei voi pitää. Hän on meppinä ollut taitava ja kompromissihaluinen neuvottelija. Turmesin intohimoa meppitehtäviin kuvastaa se, että ministeripostin varmistuttua hän halusi vielä saattaa parlamenttityönsä niin loppuun kuin mahdollista.

Euroopan parlamentille Turmes jättää ”testamenttinsa”, jonka punaisena lankana on tavoite vähentää hiilidioksidipäästöt nollaan vuoteen 2050 mennessä. Se jäsenmaa, joka vastustaa tätä EU-laajuista tavoitetta, on tosiasiallisesti samassa leirissä kuin herra Trump, Claude Turmes totesi EurActivelle antamassaan haastattelussa.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Euroopan parlamentti

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit