09.10.2019, kello 12.29
Parlamentin kuulemisissa
Simsonille varauksellinen hyväksyntä
Euroopan parlamentti antoi Viron entiselle energiaministerille Kadri Simsonille tukensa tämän energiakomissaariehdokkuuteen liittyvän kuulemisten jälkeen. Mutta tuki ei ollut suinkaan ollut yksimielinen – moni meppi jäi epäröivälle kannalle ja ympäristöaktivistit jopa raivostuivat, kirjoittaa EURACTIV.
Parlamentin suurin ryhmä, European People Party (EPP) kuvaili tunnelmiaan Simsonin kuulemisten jälkeen sekavaksi vaikutelmaksi. Ryhmä oli kuitenkin sitä mieltä, että kokonaiskäsitys oli hyväksyttävä.
– Hyväksyttävyydessä painoi erityisesti se, että yhteistä pohjaa hänen näkemystensä kanssa löytyy energiapolitiikasta, totesi saksalaismeppi Christian Ehler, joka on parlamentin teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnan puheenjohtaja.
Pääministeri Ratasin ilmoitus helpotti
EPP:n tuki lienee ollut ratkaiseva Simsonille. Parlamentaarikkojen kolmen tunnin hiillostuksen aikana Kadri Simson alleviivasi jatkuvasti sitoutumistaan ilmastotavoitteisiin siitä huolimatta, että Viro oli ilmoittanut suhtautuvansa vastahakoisesti EU:n tavoittelemaan hiilineutraaliuteen vuoteen 2050 mennessä.
Simsonin onneksi juuri parlamentin kuulemisten keskivaiheilla tuli tieto, että Viron pääministeri Jüri Ratas oli ilmoittanut maansa sitoutuvan vuoden 2050 tavoitteeseen. Helpottunut komissaariehdokas sanoikin heti olevansa tyytyväinen uutiseen.
Simson lisäsi vielä, että hän täysin sitoutunut komission puheenjohtajaehdokkaan Ursula von der Leyenin tahtoon tehdä taistelusta ilmastonmuutosta vastaan tulevan komission tunnusmerkki.
S&D:kin kannatus varauksellista
Euroopan parlamentin sosialistien ja demokraattien ryhmä (S&D) suhtautui sekin varauksellisesti Kadri Simonsin vastauksiin, mutta asettui lopulta kannattamaan energiakomissaariehdokasta.
Sosialistiryhmä sanoi kuitenkin haluavansa varmistaa, että ehdokas tulee tekemään sellaista politiikkaa, jolla varmistetaan Just Transition Fundin mukaisesti hiilialueiden oikeudenmukainen siirtymä puhtaaseen energiaan. Ryhmä muistutti myös taistelusta energiaköyhyyttä vastaan.
Lopulta Simson onnistui kuitenkin vetoamaan parlamentin suurimpaan eli konservatiiviseen EPP-ryhmään tavalla, joka ratkaisi pelin hänen edukseen viime metreillä. Kysymys oli jäsenmaiden oikeudesta päättää omista energiapaleteistaan.
- Me kannatamme jokaisen Euroopan Unionin jäsenmaan oikeutta päättää omasta energiapaletistaan. Se on tärkeä asia, jota Kadri Simsonkin sanoi kannattavansa kuulustelussaan, EPP:stä todettiin.
Viherrintamalta täystyrmäys kaasukommenteille
Kadri Simonsin lupaukset eivät riittäneet vakuuttamaan skeptisisiä viheraktivisteja, jotka kritisoivat Simsonia siitä, että hän kannattaa investointeja uusiin kaasuputkiin ja -terminaaleihin. Aktivistien mielestä tällainen tie johtaa helposti siihen, että Eurooppa on lukkiutunut fossiilisiin polttoaineisiin vielä vuoden 2050 jälkeenkin.
- Hiilineutraaliuden tavoittelu samaan aikaan, kun investoidaan kaasuun, on kuin yrittäisi lopettaa tupakoinnin vaihtamalla savukemerkkiä, sanoo Greenpeacen EU:n ilmasto- ja energiapolitiikasta vastaava johtaja Tara Connolly.
Connolysta ei ole järkevää sanoa, että ilmaston eteen tehdään kaikki voitava, jos ja kun aiotaan samanaikaisesti pitää Eurooppa fossiilisista polttoaineista riippuvaisena vielä vuosikymmeniä.
Kuulemisten aikana Simson totesi sanatarkasti, että hän kannattaa “monipuolisia” kaasunhankintareittejä sekä investointeja uusiin putkistoihin ja LNG- terminaaleihin.
- Kaasu on “tärkeä työkalu” siirryttäessä puhtaaseen energiaan, Simson sanoi ja lisäsi, että näin on, koska se saattaa olla kustannustehokkain vaihtoehto hiilivoimalaitosten korvaamiseen.
Maan ystävien Clémence Hutin kuvaili Kadri Simsonin esiintymistä “hälyttävän heikoksi”. Hutinin mukaan Simson oli tulkinnanvarainen arviossaan tahdista, jolla fossiilisista polttoaineista olisi päästävä eroon, eikä hänellä ollut visiota siitä, kuinka kiihdyttää vihreää ja oikeudenmukaista energiamuutosta.
- Hänen on avattava pelinsä nopeasti, Clemence Hutin sanoi.
Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Euroopan parlamentti
Kommentit