19.05.2015, kello 16.13

TOPDAD tutkii ilmastomuutokseen sopeutumista

Sopeutua voidaan, mutta ei mihin tahansa

Ilmastomuutoksen vaikutuksiin voidaan sopeutua. Sopeutumiskyvyllä on kuitenkin rajansa. Jos ilmastomuutos etenee nykyisellä vauhdilla, on sopeutuminen jo hankalampaa. TOPDAD-hanke tutkii ilmastomuutoksen vaikutuksia energiajärjestelmiin, liikenteeseen ja matkailuun.

VTT:n koordinoimassa EU-komission rahoittamassa TOPDAD-hankkeessa tarkastellaan sopeutumisstrategioiden merkitystä ja taloudellisia vaikutuksia Euroopassa.  Kohteena ovat energiantuotanto, liikenne ja matkailu. Hankkeessa on yhdistetty ilmastonmuutokseen liittyvät ja sosioekonomiset tulevaisuuden skenaariot toisiinsa.

Hankkeen tuottaman tiedon perusteella järjestelmämuutoksilla, monipuolisella teknologialla ja kansainvälisillä sopimuksilla voidaan vähentää ilmastomuutoksen negatiivisia vaikutuksia. Sopeutumiskeinojen avulla ei kuitenkaan voida täysin torjua ilmastomuutoksen kielteisiä vaikutuksia.

— Jos ilmastonmuutos jatkuu vuosikymmeniä nykyisellä vauhdilla, negatiiviset vaikutukset ylittävät ajan mittaan Euroopan maiden sopeutumiskyvyn. Toistaiseksi paras keino torjua ilmastomuutoksen kielteisiä vaikutuksia on vähentää kasvihuonekaasupäästöjä, toteaa Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Adriaan Perrels.

Älypalvelujen avulla voidaan tehokkaasti helpottaa ilmastomuutokseen sopeutumista kohtuullisin kustannuksin. Tästä huolimatta uuteen tekniikkaan on tehtävä merkittäviä investointeja — myös uutta lainsäädäntöä tarvitaan.

Ilmastonmuutos vaikuttaa esimerkiksi liikenteeseen monilla tavoilla. Rankkasateiden ennustetaan lisääntyvän useissa Euroopan maissa — samalla maatie- ja rautatieliikenteen häiriöt ja riskit kasvavat. Älykkäiden sää- ja varoituspalveluiden avulla voitaisiin matkustajille aiheutuvia vahinkoja vähentää merkittävästi.

TOPDAD-hankkeen yhteydessä on kehitetty interaktiivinen tietopalvelu hankkeen tuloksista ja menetelmistä. Palvelu on tarkoitettu suunnittelijoille, jotka haluavat tehdä ilmastomuutokseen liittyviä kustannusarvioita. Palvelu avautuu syyskuussa.

TOPDAD-hankkeessa ovat mukana Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, Ilmatieteen laitos,  Centre for International Climate and Environmental Research (Norja), University of Cambridge (Iso-Britannia), Joanneum Research (Itävalta), Transport & Mobility Leuven (Belgia), University of East-Anglia (Iso-Britannia), Swiss Federal Institute of Technology Zurich (Sveitsi), Wageningen University (Alankomaat) ja Institute of Economic Structures Research (Saksa).

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit