08.06.2016, kello 13.18
Helen Oy rakensi suuren sähkövaraston
Stadissa voidaan varastoida sähköä
Pohjoismaiden suurin sähkövarasto tasapainottaa sähköntuotannon vaihteluja Helsingissä. Helen Oy:n uuden sähkövaraston teho on 1,2 megawattia.
Helen Oy:n sähkövarasto on valtava akku. Siihen voidaan varastoida 600 kilowattituntia sähköä — käytännössä hetkellisesti koko kahden Helsinkiin rakennetun aurinkovoimalaitoksen tuotanto. Sähkövarasto on kuin mikä tahansa akku — tämä on vain paljon suurempi kuin kännyköissä käytettävät akut.
Sähkövaraston avulla voidaan tasapainottaa sähkönjakelussa tapahtuvia muutoksia. Toisaalta akkuun voidaan varastoida esimerkiksi aurinkosähköä silloin, kun aurinko paistaa ja käyttää silloin, kun aurinko ei paista. Sähkön kysyntä ja tarjonta markkinoilla ohjaa myös akun käyttöä.
— Sähkövarasto on tulevaisuuden älykkään sähköverkon monitoimityökalu. Näemme sähkön välivarastoinnin merkittävänä joustoelementtinä, joka auttaa sovittamaan tuotantoa ja kulutusta, sanoo kehityspäällikkö Juha Karppinen Helenistä.
Akkukäyttöisen sähkövaraston etuja ovat sen salamannopea käynnistyminen ja helppo säädettävyys.
— Suvilahden sähkövarasto on parhaimmillaan nopeaa reagointia vaativien lyhytkestoisten tehopiikkien ja kuoppien kompensoinnissa, Karppinen sanoo.
Lainsäädäntö ei tunnista sähkövarastoa
Ensimmäiset kolme vuotta Helen Oy hyödyntää sähkövarastoa tutkimuskäytössä yhdessä Helen Sähköverkko Oy:n ja kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj:n kanssa. Tutkimuksen tavoitteena on tarkastella ja testata sähkövaraston toiminnallisuutta. Samalla kehitetään uusia, erityisesti pohjoismaisille energiamarkkinoille soveltuvia sähkön varastoinnin liiketoimintamalleja. Tutkimushankkeen jälkeen sähkövarasto on osa Helenin uusiutuvaa hajautettua energiajärjestelmää. Sähkövarastoa käytetään aluksi osana Fingridin taajuusohjattua käyttö- ja häiriöreserviä.
Nykyinen lainsäädäntö ei tunnista sähkön varastointia, mikä hankaloittaa niiden yleistymistä. Nykyisen tulkinnan mukaan sähkövarasto on samanaikaisesti sekä sähkön tuotantoa että kulutusta. Siksi veroja ja siirtomaksuja joudutaan maksamaan, kun sähköä ladataan akkuun. Tuotantomaksu taas maksetaan, kun sähköä puretaan akusta.
Helen Oy:n sähkövarasto perustuu litium-ioni-kennoihin. Suvilahteen sijoitetussa sähkövarastossa japanilaisen Toshiban valmistamia kennoja on 15 000 kappaletta. Sähkövarasto on valmistettu Italiassa. Helen Oy:lle sähkövaraston toimitti Landis+Gyr.
Sähköakun rakentaminen maksoi noin kaksi miljoonaa euroa.
Kuvat Helen Oy
Kommentit