04.01.2018, kello 10.09

Omistajien joukossa Fortum

Suomalaisfirmalta aaltovoimala Balille

Suomalainen yritys Wello toimittaa Indonesian Balille 10MW aaltovoimalan. Valmistuttuaan nollapäästöinen laitos on lajissaan maailman suurin aaltovoimala.

Tilaajana on indonesialainen infrayhtiö Gapura Energi Utama, joka rakentaa Balin merialueelle ”aaltovoimapuistoa”. Ensimmäisen tilauksen sai juuri Wello, jonka Pingviiniksi nimettyä energiamuunninta on kehitetty ja testattu lähes 10 vuotta hyvinkin vaikeissa meriolosuhteissa.

Pingviini -energiamuunnin pystyy toimimaan jopa 18 metrin korkuisissa aalloissa, koska se kelluu veden pinnalla sen sijaan että olisi meren pohjassa. Paitsi että laitos on päästötön se ei Wellon mukaan aiheuta myöskään melu- tai näkyvyyshaittoja.

Tilaussopimuksen odotetaan saavan viranomaisluvat tämän vuoden loppuun mennessä, minkä jälkeen laitoksen varsinainen toimitus- ja rakentamisprosessi voi käynnistyä.

Wellon perustaja ja toimitusjohtaja Heikki Paakkinen sanoo, että Pingviinin tuottama sähkö on jo kilpailukykyistä verrattuna merituulivoimasähköön. Hän myös uskoo, että kun yhtiö pääse sarjatuotantoon, kustannukset laskevat vielä 50 prosenttia. Fortum on yksi Wellon nykyisistä omistajista.

Kuva: Wello

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit