09.04.2015, kello 14.53

Enegia laski Olkiluoto 3:n vaikutuksen sähkön hintaan:

Suomen ja Ruotsin hintaero katoaa?

Sähkön hinta laskee merkittävästi Suomessa muihin Pohjoismaihin verrattuna, kunhan Olkiluodossa rakenteilla oleva voimalaitos valmistuu. Näin laskee Energiakolmiosta Enegiaksi muuttunut konsulttiyritys.

Suomessa käytetystä sähköstä 21,6 prosenttia tuotiin viime vuonna Ruotsista. Monessa tilanteessa halvan ruotsalaisen sähkön kysyntä Suomessa on ollut suurempaa kuin mitä rajajohdot pystyvät Suomeen välittämään. Tämän seurauksena sähkön markkinahinta (spot-hinta) Suomessa on noussut Ruotsin hintaa korkeammaksi.

Jos Suomen sähköntuotannon omavaraisuus olisi parempi, kutistuisi maiden välinen hintaero. Konsulttiyhtiö Enegian laskelmien mukaan ongelma jatkuu siihen asti, kunnes Olkiluodossa rakenteilla oleva voimalaitos valmistuu. Enegia toteaa Olkiluoto kolmosen valmistumisen laskevan merkittävästi suomalaisen sähkön hintaa suhteessa muihin Pohjoismaihin — uuden ydinvoimalaitoksen on tarkoitus tuottaa vuosittain 13 terawattituntia sähköä. Tosin ruotsalaisen sähkön tarjontaa Suomessa voidaan lisätä myös investoimalla uusiin Suomen ja Ruotsin välisiin rajajohtoihin. Rajajohtoihin investoiminen loiventaisi myös maiden välistä sähkön hintaeroa.

— Jos Olkiluoto 3 olisi valmistunut alkuperäisen suunnitelman mukaan vuoden 2009 lopussa, olisi Ruotsin ja Suomen pörssisähkö maksanut valtaosan vuodesta lähes yhtä paljon, Enegia toteaa.

— Lisäksi Olkiluoto 3:n tuotanto olisi laskenut sähkön hintaa myös Ruotsissa, kun vienti Suomeen olisi supistunut.

Viime vuosina Suomen ja muiden Pohjoismaiden välinen sähkön hintaero on kasvanut. Syy tähän on Enegian mukaan sähkön tuonnin väheneminen Venäjältä sekä panostaminen Suomen ja Viron välisten siirtoyhteyksien rakentamiseen. Viro on sähköntuotannossa aliomavarainen — eli yleensä sähköä virtaa Suomesta Viroon ja harvemmin päinvastoin. Viime vuonna sähkön markkinahinta Suomessa oli keskimäärin neljä euroa megawattitunnilta korkeampi kuin Ruotsissa.

— Laskelman kokonaisarvio on, että Olkiluoto 3:n valmistuminen alkuperäisen aikataulun mukaisesti olisi laskenut suomalaisten sähkönkäyttäjien hankintakustannusta lähes kolme miljardia euroa verrattuna nykytilanteeseen, Enegia toteaa.

Enegian laskelma perustuu toteutuneisiin markkinahintoihin ja tulevaisuuden termiihintoihin.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit

Max Powers

Sähkösiirto korjaa tilanteen

- la syysk. 09 12:31:18 2017