26.04.2016, kello 15.45

EU:n sähköenergia- ja lämpöenergiamittarit viranomaisten syynissä

Suomen mittareissa ei puutteita

Kotitalouksien sähkönkäyttöä ja lämpöenergian käyttöä mittavat laitteet syynättiin viranomaisten tehotarkastuksessa 12 EU-maassa. Osa lämpöenergiamittareista ei läpäissyt stressitestiä. Näitä mittareita ei kuitenkaan ole käytössä Suomessa.

EU-komission toimeksiannosta tutkittiin yhteensä 40 markkinoilla olevaa sähköenergian ja lämpöenergian kulutusta mittaavaa laitetyyppiä. Mittareiden rooli energiamarkkinoilla on tärkeä — mittareiden lukemien perusteella energiayhtiöt laskuttavat sähköä ja kaukolämpöä käyttäviä asiakkaitaan. Samasta syystä viranomaiset haluavat valvoa, että markkinoilla käytettävät laitteet toimivat luotettavasti ja antavat oikeita lukemia.

Kahdessatoista EU-maassa viime vuonna tehty tehoratsia paljasti kuusi lämpöenergiamittarityyppiä, jotka eivät täyttäneet mittareille asetettuja vaatimuksia. Sähkömittareissa sen sijaan ei havaittu puutteita. Sähkömittarityyppejä tarkastettiin 22 erilaista ja lämpömittarityyppejä tarkastettiin 18 erilaista.

Heikkolaatuisiksi todettuja lämpöenergiaa mittaavia laitteita ei kuitenkaan ole käytössä Suomessa. Tässä mielessä suomalaiset kaukolämpöasiakkaat voivat nukkua rauhassa yönsä.

Viranomaiset edellyttävät havaittujen puutteiden korjaamista heikosti toimivista mittarityypeistä. Lisäksi viranomaisten mielestä kaksi lämpöenergiamittarityyppiä on poistettava EU-markkinoilta.

Suomesta valvontaprojektiin osallistui Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, jonka tehtävänä on valvoa energiamittareiden ominaisuuksia Suomessa.

EU:n alueella myydään vuosittain 14 miljoonaa sähköenergian kulutusta mittaavaa laitetta. Kaukolämmön kulutusta mittaavia laitteita on käytössä mm. Pohjoismaissa, Saksassa, Ruotsissa, Tanskassa sekä jonkin verran Ranskassa ja Englannissa.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit