21.11.2014, kello 15.25

Tuore skenaariotyö:

Suomi aktiiviseen rooliin bioenergian kehittämisessä

Tuoreen bioenergia-alaa käsittelevän skenaariotyön päätelmien mukaan Euroopan bioenergiapakka on tuuliajolla. Suomen pitäisi ottaa proaktiivinen ote bioenergian kehittämisessä Euroopassa ja maailmalla.

Skenaariotyössä bioenergia-alan kenttää jäsenneltiin suomalaisyritysten liiketoimintamahdollisuuksista käsin 20 vuoden aikajänteellä. Työn perusteella hahmotettiin kuusi mahdollista tulevaisuuden näkymää.

Skenaarion laatijat tuntuvat uskovan ns. Biovarasto-skenaarion toteutumiseen, jossa talouden kasvu keskittyy nouseviin talouksiin, kasvun moottorina toimii teknologia ja energiatehokkuuden merkitys kasvaa.

Samaisessa skenaariossa Suomen kasvu keskittyy harvoille alueille, eikä EU:n globaali asema vahvistu. Sen sijaan Yhdysvaltojen ja Kiinan sopimus heijastelee skenaariossa asetelmaa, jossa uskotaan teknologiakehityksen kykyyn ratkaista energiatarpeen kasvu ja ilmastohaasteen ristiriita.

Suomen uskallettava ottaa riskejä

Raportin laatijat korostavat myös tietoa siitä, mitä Suomen olisi tehtävä riippumatta siitä, mikä toteutuva skenaario on. Heidän mukaansa Suomen on otettava riskejä ja suhtauduttava muutoksiin proaktiivisesti ja hyökkäävästikin.

”Odottelu ei voi olla Suomen strategia. Bioenergia-alalla on ryhdyttävä tekemään entistä aktiivisempaa kehitystyötä liiketoiminnan ehdoilla. Konsortioita ja nopeaa toteutusta on tuettava.”

Energia-ala on jo mittavan infrastruktuurinsa vuoksi sellainen, että pelkällä tutkimustiedolla ei saavuteta käytännössä hyödynnettäviä tuloksia, toteavat skenaariotyön raportoijat.


Quo Vadis, Bioenergia? – BEST Bioenergiaskenaariot 2033 -loppuraportti on ympäristö- ja energia-SHOK CLEENin ja biotalous-SHOK FIBICin yhteisohjelma.


Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit

Ollaan oikeilla jäljillä

Olen samaa mieltä artikkelin kirjoittajan kanssa. Kun vielä saataisiin järkeä lain laatijoiden päihin, etteivät rajoittaisi lain keinoin jätteen käyttöä biopolttoaineiden tai yleensäkin bioenergian tuottamisessa. Jätteet kun ovat ehtymätön ja tällaisella elämänmenolla ongelmaksi asti kasvava "luonnonvara". Parhaat innovaatiot jätteiden hyödyntämiseksi tulevat varmasti vaurastuttamaan kehittäjiään sekä toteuttajiaan. Eikä aikaakaan ole enää paljoa hukattavissa, jos aikoo pysyä mukana kehityksen huipulla.

- ke marrask. 26 14:04:07 2014