07.12.2017, kello 14.04

Suunniteltu säästö kannattaa

Rakennuksissa on paljon mahdollisuuksia säästää energiaa. Käyttötottumuksia muuttamalla energian kulutusta voidaan vähentää jopa 10–15 prosenttia. Suuria investointeja vaativan peruskorjauksen yhteydessä energiantarve on mahdollista jopa puolittaa.

Energiansäästäjän kannattaa tehdä kaikki yksinkertaisimmat toimet ensin. Näitä ovat ikkunoiden tiivistäminen, patteriverkoston perussäätö, sisälämpötilan tarkistus ja muutokset lämpimän veden käyttötottumuksissa. Säästää ei kuitenkaan pidä mukavuuden eikä etenkään terveyden kustannuksella.

Mitä enemmän säästön saavuttaminen maksaa, sitä enemmän sen suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa ja rahaa. Hyvä suunnittelu maksaa itsensä takaisin toimivana lopputuloksena.

Epäonnistuneista taloyhtiön energialaskun pienentämiseksi tehdyistä maalämpö- tai poistoilmalämpöpumppuinvestoinneista kuulee valitettavan usein. Osaaminen ja ymmärrys kokonaisuudesta ovat vielä puutteellisia. Laitteita myydään myös väärin perustein vääränlaisiin kohteisiin.

Vääränlaisessa rakennuksessa tai väärin mitoitettuna pumppu aiheuttaa ongelmia. Pakkasella lämpö ei riitäkään pitämään huoneita viihtyisinä tai lämmin käyttövesi ei ole riittänyt kaikille saunailtana.

Virheellinen mitoitus on saattanut jäädyttää lämpökaivot jo ensimmäisenä talvena. Joskus taas sähköliittymän koon riittävyys on voinut jäädä tarkistamatta. Korjauksena on jouduttu hankkimaan suuremmat patterit, poraamaan lisää lämpökaivoja tai hankkimaan suurempi sähköliittymä.

Isoissa hankkeissa on tarpeen laittaa ensin kuntoon perusasiat ja selvittää kaikki muutostarpeet. Todellisen säästön saavuttamiseksi pumppuprojektin valvonta, käyttöönotto ja seuranta ovat olennaisia.

Kun taloyhtiö pohtii muutosta lämmitysjärjestelmään tai omaa sähkön tai lämmön tuotantoa, kannattaa ottaa yhteyttä energiayhtiöön. Ne tarjoavat prosessin onnistumisen kannalta olennaista tietoa.

Useita kymmeniä tuhansia maksavan maalämpö- tai poistoilmalämpöpumpun hankkiminen edellyttää suunnitelmallisuutta, eikä säästöjä lupaavia laitteita pidä ostaa selvittämättä niistä saatuja käyttökokemuksia.

Mirja Tiitinen
Kirjoittaja on Energiateollisuus ry:n asiantuntija

Kirjoitus on julkaistu myös Turun Sanomissa.

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit