23.10.2017, kello 13.17

Kauppakeskus Seppä on ekologisesti viritetty

Suuri aurinkovoimalaitos Jyväskylään

Suuri aurinkovoimalaitos tuottaa pian sähköä 1600 paneelin voimalla kauppakeskus Sepän katolla Jyväskylässä. Kauppakeskuksen tavoitteena on saada toiminnalleen erittäin vaativa LEED-ympäristösertifikaatti.

Keski-Suomen suurimman aurinkovoimalaitoksen asennustyöt Jyväskylässä kauppakeskus Sepän katolla ovat loppusuoralla. Valmistuessaan aurinkovoimalaitoksen 1600 paneelia peittävät noin 6000 neliömetrin alan. Laitoksen teho on 400 kilowattia. Laitoksen toimittaa Jyväskylän Energia Oy:n Hohka, joka on Jyväskylän Energian uutta liiketoimintaa.

Jyväskylän Energian omistama Hohka on erikoistunut lämmityksen ja viilennykseen — tavoitteena on kehittää älykkäitä energiaratkaisuita yhdessä energiayhtiön asiakkaiden kanssa. Hohkan palettiin kuuluvut erityisesti uusiutuva energia ja kiertotalous, mutta myös investointien rahoittaminen ja erilaisten teknisten ratkaisujen suunnittelu.

Aurinkovoimalaitoksen tuottama kaikki sähkö on tarkoitus käyttää kauppakeskuksen tarpeisiin: jäähdytykseen, ilmanvaihtoon ja valaistukseen. Kauppakeskuksen asiakkaat voivat ladata sähköautojaan myös aurinkovoimalaitoksen tuottamalla sähköllä. Kauppakeskuksen parkkialueilla ja -halleissa on sähköautoja varten yhteensä 18 latauspistoketta.

Kauppakeskus Seppä tavoittelee toiminnalleen kansainvälisen platinatason LEED®-ympäristösertifikaattia (Leadership in Energy and Enviromental Design). Sertifikaatti arvioi sekä tilojen että rakennushankkeen aikaista ympäristökuormitusta. LEED-sertifikaatin kriteereissä huomioidaan uusiutuvan energian käyttö sekä pyrkimys vähentää energiankäyttöä ja hiilidioksidipäästöjä. Myös kohteen sijainti, vedenkulutus ja sisäilman laatu sisältyvät sertifikaatin kriteereihin. Kauppakeskus Sepän suunnittelussa rakennukseen valittiin vettä säästäviä vesikalusteita sekä ihmismäärän ja lämpötilan mukaan säätyvä ilmanvaihto. Kiinteistön valaistukseen käytetään mahdollisimman paljon luonnonvaloa.

Aurinkosähkö toimitetaan kauppakeskukselle kokonaispalveluna avaimet käteen -periaatteella 15 vuoden ajaksi. Voimalaitoksen investoinnista vastaa Jyväskylän Energian Hohka, joka toimittaa myös kaiken järjestelmän tuottaman aurinkosähkön suoraan kauppakeskuksen käyttöön. Sopimus on hinnoiteltu megawattiperusteisesti — aikaisemmat Hohkan aurinkosähköratkaisut perustuvat kuukausimaksuihin.

Kauppakeskus Seppä on muodin ja erikoiskaupan keskus. Kauppakeskuksessa on noin 60 liikettä ja ravintolapalveluita.

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit