11.10.2018, kello 10.02

IEA varoittaa

Sveitsin syytä harkita ydinvoima-exitiä

Sveitsin luopuminen ydinvoimasta tuo maalle haasteita energiaturvallisuuden ylläpitämisessä, toteaa Kansainvälinen Energiajärjestö IEA Sveitsiä koskevassa maaraportissaan 2018.


BKW's Mühlebergin ydinvoimala on tarkoitus sulkea ensi vuonna.

Sveitsi oli ainoa ydinvoimamaa, joka seurasi vuonna 2011 Saksaa Fukushiman tsunamin aiheuttaman ydinvoimaonnettomuuden jälkeen siinä, että päätti lähes välittömästi luopua ydinvoimasta. Maan parlamentti ja hallitus tekivät luopumispäätöksen kaksi kuukautta onnettomuuden jälkeen.

Sveitsin energiastrategiassa vuoteen 2050 todetaan ydinvoimasta, että siitä luovutaan vähitellen. Tilalle halutaan vesivoimaa ja muuta uusiutuvaa, mutta välivaiheen korvaajina olisivat pääasiassa fossiiliset polttoaineet ja sähkön tuonti.

Sveitsi on edistynyt huomattavasti energiatehokkuudessaan, kun maan energian kulutus oli samalla tasolla vuonna 2016 kuin se oli vuonna 2000. Näin tapahtui, vaikka maan väestö kasvoi samana ajanjaksona 15 prosenttia ja talous peräti 30 prosenttia.

Mutta päästöjen vähentämisessä Sveitsi trendi ei IEA:n mukaan näytäkään hyvältä, kun katsotaan vuoden 2020 tavoitetta ja varsinkin vuoden 2030 tavoitetta. Niiden saavuttaminen edellyttää lisätoimia maan ilmastopolitiikassa.

Energiajärjestö kehottaa Sveitsiä vesivoimapoliittisiin uudistuksiin, eikä näe hyväksi sitä, että alppimaa nojaa liiaksi sähköntuontiin naapurimaista erityisesti talvikuukausina, jolloin oma vesivoimatuotanto laskee. Sveitsin vesivoimakapasiteetti voisi IEA:n mukaan toimia myös sähkövarastona tasaamaan eurooppalaisen uusiutuvan sähköntuotannon vaihteluita.

Lähde: world-nuclear-news.org

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: ENSI

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit