23.01.2018, kello 10.18

Päästöt huipussaan vuonna 2030

Synkkä ilmastonäkemys

Uusiutuvan energian kovasta kasvusta huolimatta globaalin energiatarpeen lisääntyminen saattaa merkitä sitä, että energialähtöiset päästöt ovat vuonna 2030 jopa kaksi kertaa korkeammalla tasolla kuin mitä kansainväliset sitoumukset edellyttäisivät.

Näin huolestuttavaa kuvaa maalailee McKinsey Energy Insights (MEI), joka maailman energianäkymiä ruotivassa raportissaan toteaa, että vaikka uusiutuvat energialähteet ja sähköautot nousevat merkittävään asemaan sähkömarkkinoilla, energialähtöiset päästöt ovat korkeimmillaan vuonna 2030 (34,4 gigatonnia) eivätkä juurikaan vähenny siitä tasosta vuoteen 2050 mennessä (32,8 Gt). Vuonna 2015 globaalit päästöt olivat 32,2 Gt.

- Uusiutuvien kiihtyvästä kehityksestä, sähköistyksen laajentumisesta ja energiatehokkuuden kasvusta huolimatta oletamme, että energiaperäiset hiilidioksidipäästöt ovat 1,5-2,0 kertaa korkeammalla tasolla vuonna 2050 kuin niiden pitäisi olla, jotta voitaisiin pysyä 2° Celsius-asteen ilmaston lämpenemistavoitteessa, MEI:n johtaja Ole Rolser sanoo.

Ymmärtääksemme todella 2°C:n skenaarion on meidän Rolserin mukaan nähtävä muutos paljon laajempana, mutta myös hajanaisempana kuin me näemme sen nyt.

Päästöjen synkän kehitysnäkymän vastainoksi MEI arvioi raportissaan, että vuonna 2050 lähes kaikki sähköntuotannon kasvu on uusiutuvaa. Siihen mennessä fossiilipolttoisten voimalaitosten alasajo on ollut laajaa ja vielä sähköntuotannossa oleva kaasu jää sekin tuuli- aurinkoenergian jalkoihin.

Sähköisen liikenteen osalta McKinsey Energy Insights ennustaa, että täyssähköautojen osuus myytävistä autoista vuonna 2030 on 20 prosenttia.

Kuva: iStock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit