17.09.2018, kello 15.45

Euroopassa pian neljännes maailman tuulivoimasta

Taittuuko kasvu?

Seuraavat viisi vuotta ovat kiihkeää tuulivoimarakentamisen aikaa Euroopassa. Rakentaminen perustuu kuitenkin jo vuosia sitten tehtyihin investointipäätöksiin, muistuttaa alan etujärjestö WindEurope.

Investoinnit tuulivoimaan kasvavat Euroopassa keskimäärin 17 000 megawattia joka vuosi. Kasvun arvioidaan jatkuvan aina vuoteen 2022 asti. Seuraavien viiden vuoden aikana Euroopassa toteutuu kaikkien aikojen investointiennätys. Suunnitteilla on peräti 87 000 megawattia uutta tuulivoimalaitoskapasiteettia. Jos kaikki hankkeet toteutuvat suunnitellusti, nousee Euroopan tuulivoimakapasiteetti 258 000 megawattiin vuoteen 2022 mennessä. Tämä on noin neljännes koko maailman tuulivoimakapasiteetista.

Investoinnit painottuvat maatuulivoimaan: yli 80 prosenttia uusista laitoksista rakennetaan maalle. Uudet tuuliturpiinit ovat aikaisempaa tehokkaampia. Yksittäisten laitosten tehojen kasvaminen selittää myös tuulivoimakapasiteetin nopeaa kasvua. Moderni tuulimylly tuottaa sähköä jo neljän megawatin teholla, mutta myös kahdeksan megawatin tehoisia laitoksia suunnitellaan.

Kasvu suurinta Saksassa

Saksa on Euroopan suurin tuulivoimamaa myös tulevaisuudessa. Saksaan rakennetun tuulivoimakapasiteetin arvioidaan nousevan 73 000 megawattiin vuoteen 2022 mennessä. Espanja on kisan kakkonen. Seuraavien viiden vuoden aikana espanjalaisten laitosten tehon odotetaan nousevan 30 000 megawattiin. Iso-Britannia taas aikoo nostaa tuulivoimakapasiteettinsa 26 000 megawattiin. Saksan osuus EU:n alueella rakennetuista laitoksia on ollut viime vuosin asti 40 prosenttia. Saksa kuitenkin menettää asemiaan, kun muut maat kiihdyttävät rakentamista. Saksan osuuden odotetaan laskevat seuraavien viiden vuoden aikana 24 prosenttiin Euroopassa rakennettavista laitoksista.

Tuulivoimarakentaminen kiihtyy erityisesti Espanjassa ja Ruotsissa. Ruotsin odotetaan rakentavan uutta kapasiteettia 4700 megawattia lisää vuoteen 2022 mennessä — tällä hetkellä Ruotsin tuulivoimalaitosten teho on 6700 megawattia. Norjassa kapasiteetti kasvaa vastaavasti 3300 megawatilla 4500 megawattiin. Suomen tuulivoimalaitoskapasiteetti on tällä hetkellä 2000 megawattia.

Uusi syrjäyttää vanhaa

Eurooppalaiset tuulivoimalaitokset ikääntyvät. Vanhimmat laitokset ovat jo yli 20 vuoden ikäisiä vuonna 2022. Ikääntyvien ja purku-uhan alaisten laitosten kapasiteetiksi on laskettu noin 22 000 megawattia EU:n alueella. Seuraavien viiden vuoden aikana markkinoilta poistuvien laitosten yhteenlasketuksi tehoksi on laskettu 4000—6400 megawattia. Tuulivoiman historiassa tämä on ensimmäinen suuren kokoluokan poistuma. Suomessa ensimmäiset ikääntyneet laitokset on jo ehditty purkaa.

Euroopan tuulivoimarakentaminen näyttää hengästyttävän kiihkeältä. Rakentamisen taustalla ovat kuitenkin jo kauan aikaa sitten tehdyt investointipäätökset.

— Seuraavien viiden vuoden aikana samanlaista investointi-innostumista ei välttämättä ole odotettavissa, toteaa WindEuropen toimitusjohtaja Giles Dickson.

Monessa Euroopan maassa tuulivoimarakentaminen on perustunut julkisiin tukiin ja poliittisiin päätöksiin. Poliittiset linjaukset tuulivoimarakentamisen osalta ovat monessa EU:n jäsenmaassa vielä hämärän peitossa.

— Saksassa esimerkiksi investoitiin viime vuonna ennätysmäärä merituulivoimaan. Jokainen vuosi ei voi olla jatkuvaa kasvua, vaan vastapainona on myös hiljaisempia vuosia, Dickson muistuttaa.

Dicksonin mielestä kansallisten energia- ja ilmastostrategioiden toteuttaminen on ratkaisevan tärkeää tuulivoiman osalta. Suuremmassa kuvassa strategiat määrittelevät myös sen, miten paljon, millä tavalla ja milloin uusiutuvaan energiaan panostetaan. Toisaalta hallituksilta odotetaan myös selkeitä uusiutuvan energian ohjelmia.

teksti Petri Sallinen / kuva Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit