29.11.2017, kello 17.39

Hiili vielä ongelma lämmityssektorilla

Tanska lähenee jo 2030 tavoitettaan

Uusiutuvan energian osuus Tanskan sähköntuotannossa on jo 45 prosenttia. Maa lähestyy siten hyvää vauhtia vuoden 2030 tavoitettaan, jonka mukaan uusiutuvan osuus pitää olla vähintään puolet sähköpaletista.

Kansainvälisen Energiajärjestön (IEA) mukaan Tanska onkin nyt hyvällä tiellä kohti kunnianhimoista tavoitettaan olla hiilivapaa maa vuoteen 2050 mennessä. Tunnettuna tuulivoimamaana Tanska voi ylpeillä siitä, että sillä on kaikista IEA-maista suurin tuulivoimaosuus sähköntuotannossaan.

Kehujen ohella energiajärjestö kehottaa Tanskaa kuitenkaan löytämään keinoja, joilla se voisi nopeasti päästä eroon hiilestä lämmityssektorillaan. Tanskalla on runsaasti yhdistettyä lämmön- ja sähköntuotantoa (CHP), jolla se kattaa sähköntarpeestaan 50 prosenttia ja lämmöntarpeestaan 67 prosenttia. Pääasiallisena polttoaineena on yhä fossiilinen hiili, mutta biomassan osuus kasvaa koko ajan.

IEA:n varapääjohtaja Paul Simons sanoo Tanskan näyttävän mallia siinä, miten yhdistää vaihtelevaa uusiutuvaa tuotantoa energiajärjestelmään ja pitää järjestelmä silti luotettavana ja turvallisena. Yhtälön takaavat joustava kotimainen sähköjärjestelmä ja korkeatasoiset rajayhteydet.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit